Дуейн "Скалата" Джонсън обедини усилия с бившата си съпруга и водеща компания в сферата на спортния мениджмънт, за да закупи фалиралата лига по американски футбол XFL за 15 млн. долара.

Джонсън, който от бивша звезда в кеча се превърна в един от най-търсени екшън герои в Холивуд, и неговите партньори купуват активите на XFL от Alpha Entertainment - непублична компания, основана от председателя на WWE Винс Макмеън.

Alpha подаде заявление от фалит през април, след като сезонът в XFL приключи предсрочно заради COVID-19.

XFL определено не случи на година. Лигата е основана през 2001 г. от WWE (тогава WWF) като алтернатива на NFL. Въпреки партньорството си със съсобственика NBC Sports, тя проведе само един сезон през 2001 г. и през 2020 г. трябваше да е голямото й завръщане.

Макар и XFL да не постигна финансови и рейтингови успехи в единствения си сезон, някои фенове се надяваха на нова лига по американски футбол, която да се конкурира с NFL.

Най-скъпите спортни отбори в света през 2020 г.Общо 57 спортни отбора в света се оценяват на повече от 2 млрд. долара, става ясно от класация на сп. Forbes

Това доведе до решението за втори опит за стартиране на XFL по-рано през годината, като лигата започна с осем отбора и нови правила, които имаха за цел да забързат играта и да я направят по-безопасна във време, в което NFL е критикувана за множеството мозъчни сътресения на играчите при сблъсъците.

Джонсън заяви, че очаква с нетърпение да "създаде нещо специално за играчите, феновете и всички, които обичат американския футбол“.

Съд по фалитите трябва да одобри сделката на 7 август. Ако това стане факт, сделката би трябвало да се финализира до края на месеца.

Джонсън си партнира с Дани Гарсия - филмов продуцент, която беше омъжена за него в продължение на повече от 10 години, преди да се разведат през 2007 г., както и с RedBird Capital - компания, основана от бивш партньор в Goldman Sachs.

Гарсия и Джонсън са съоснователи на Seven Bucks Productions, а тя е сред продуцентите на някои от най-хитовите му филми, пише CNN Money.

Засега не е ясно кога XFL ще може да се завърне. NFL все още планира да стартира следващия си сезон през есента, въпреки опасенията относно коронавируса.