Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман бе обвинен в това, че е изпратил наемни убийци в Канада, които да убият бивш служител на саудитското разузнаване.

Провалът на плана за убийството на Саад ал-Джабри е бил скоро след убийството на журналиста Джамал Хашоги в Турция, показват съдебни документи.

Джабри, който дълги години заема ръководни длъжности в управлението на Саудитска Арабия, напуска страната и бяга в изгнание преди три години.

В момента той живее в Торонто и ползва частна охрана.

Предполагаемият план за убийството му се проваля, след като опитът на килърите да влязат в страната през летището в Торонто, поражда съмнение у канадски гранични служители.

61-годишният Джабри години наред бе свръзката между британското разузнаване и други разузнавателни служби в Саудитска Арабия.

Недоказаната жалбата от 106 страници, която е подадена в съд във Вашингтон, обвинява престолонаследника в това, че се е опитал да убие Джабри, за да му затвори устата.

Джабри твърди, че това се дължи на факта, че той притежава "уличаваща информация". В документа се казва, че тя включва данни за корупция и използването на екип от наемници, който носи името „Отряд Тигри“.

Членове от отряда за участвали в убийството на журналиста дисидент Хашоги, който бе убит в консулската служба на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г., според документа.

Най-богатите хора в Близкия изтокНай-богатият човек там е принц Алуалид бин Талал, чието състояние се оценява на 14.3 млрд. долара

"На малко места има толкова чувствителна, унизителна и уличаваща информация за ответника бин Салман, колкото в главата на доктор Саад, с изключение може би на записите, които той е направил в очакване на своето убийство," се казва в документа, цитиран от BBC.

"По тази причина бин Салман го иска мъртъв и е работил за постигането на тази цел през последните три години."

След като успява да напусне Саудитска Арабия преди чистката, осъществена от принца през 2017 г., Джабри бяга в Канада през Турция.

Той твърди, че Мохамед бин Салман многократно е правил опити да го върне в Саудитска Арабия, като дори му е пращал лични съобщения в това число и такова, което гласи: "Със сигурност ще стигнем до теб ".

Джабри твърди, че по-малко от две седмици след убийството на Хашоги, хора от Отряд Тигри са отпътували за Канада с намерението да го убият.

Граничните служители в Канада обаче се усъмнили в тях и им отказали достъп до страната.

През май BBC информира, че децата на Джабри са били взети за заложници, позовавайки се на най-големия му син Халид.

Саад ал-Джабри години наред е дясната ръка на принц Мохамед бин Найеф. Той също така бе свръзката във всички отношения на Саудитска Арабия с разузнавателните агенции на съюз, известен като "Петте очи ", в който влизат САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.