Американското геймърско студио Epic Games обяви, че ще съди технологичния гигант Apple заради премахването на популярната игра Fortnite от онлайн магазина App Store, съобщава Business Insider.

До раздора между двете компании се стигна, след като от Epic дадоха възможност на играчите във Fortnite да си купуват различни виртуални аксесоари и предмети от играта директно от от тях, без да са задължени да го правят през App Store (за потребителите на Apple) или през Google Play Store (за устройствата с Amdroid).

Така компанията се опитва да избегне комисионата от 30%, която взимат двете най-големи платформи за мобилни приложения при всяка покупка.

В отговор на този ход в четвъртък (13 август) Apple премахна Fortnite от приложенията, достъпни в App Store. Малко по-късно това сториха и от Google в техния Play Store.

От Apple се аргументираха с това, че от Epic Games са нарушили правилата за ползването на Apple Store.

От Epic Games обаче не се забавиха да нанесат ответен удар. Компанията пусна в YouTube видео, в което прави пародия на една от най-известните реклами на Apple от 1984 г. Тя прави аналогия с романа "1984" на Джордж Оруел.

В оригиналния вариант премиерата на рекламата е била по време на финала на Супербоул през 1984 г., а неин режисьор е Ридли Скот. Тя излиза преди официалния пазарен дебют на компютъра Macintosh.

Видеото на Epic Games следва същия сюжет - жена тича към киноекран, от който се чува пропагандната реч на дикатор. Тя стига до него и го разбива пред публиката.

В рекламата на Apple обаче финалният надпис гласи: "Ето защо 1984 няма да е като в романа "1984"".

Видеото на Epic завършва по различен начин: "Epic Games разби монопола на App Store. В отговор Apple блокира достъпа на един милиард устройства до Fortnite. Присъединете се към битката, за да не допуснем 2020 г. да се превърне в 1984".

Всичко започна по-рано този месец, когато от Epic обявиха т. нар. Fortnite Mega Drop - перманентна 20% отстъпка при покупка на V-Bucks (валутата, която се използва като разплащателно средство в играта и която може да бъде закупена с реални пари).

Оказа се, че офертата важи само за потребителите на PC-та и конзоли, тъй като компанията не може да покрие 30-те процента, които App Store и Google Play Store прибират при всяка покупка.

Вместо това компанията призова мобилните геймъри да ползват нейната собствена система за покупка на виртуални пари.

Според Apple обаче именно този ход е нарушил правилата за ползване на App Store от разработчиците.

Малко по-късно от Epic Games заявиха официално, че ще съдат Apple заради монополни практики.