Гигантът в сферата на видео игрите Epic Games вече се оценява на 17.3 млрд. долара след поредното привличане на капитал. Това е 15% повече спрямо преходното набиране на капитал, което се случи през 2018 г.

Компанията, създала една от най-популярните игри в моменте Fortnite, обяви, че е набрала финансиране на стойност 1.78 млрд. долара.

Тук са включени и 250-те милиона долара от преди месец, когато Sony взе решение да направи страгегическа инвестиция в компанията.

Инвестицията идва, както от първичния пазар, т.е. чрез издаването на нови акции, така и от осъществени сделки на вторичния пазар, което означава, че част от инвестититорите са закупили акции от други акционери.

Новите инвеститори също не са случайни, като това са големи фондове като Baillie Gifford, управляван от BlackRock, Lightspeed Venture Partners, учителският пенсионен фонд на Онтарио, както и фондове, свързани с Ти Роу Прайс и Дейвид Тепър.

Други от големите акционери като KKR и Smash Ventures пък са увеличили вложенията си в компанията.

Най-добре платените геймъри за 2019 г.Стриймингът на гейминг съдържание в момента е един от от най-бързо развиващите се сегменти в медийната индустрия

„Това, че имаме подкрепата на лидерите във финансовия сектор, ускорява усилията на Epic да изгради нов вид дигитална екосистема, изполвайки 3D технологиите и услугите, които ще свързват стотици милиони души“, каза главният изпълнителен директор на компанията Тим Суийни.

Освен с популярни заглавия, като Fortnite, която се играе от 350 млн. души по света, както и Gears of War, Epic Games е известна и с поддръжката на игралната софтуерна платформа Unreal, върху която са базирани някои от най-популярните видеоигри в света.

Освен това компанията поддържа собствен онлайн магазин, който се конкурира с най-голямата геймърска "библиотека" Steam.

Освен Sony, сред акционерите на Epic Games е и друго голямо име от технологичната индустрия - китайската Tencent Holdings.

Състоянието на Суийни в момента се оценява на 5.3 млрд. долара, сочат данни на Forbes.