Разузнаването на Южна Корея съобщи: севернокорейския лидер Ким Чен Ун постепенно делегира част от правомощията си на някои от най-близките си съветници.

Сред тях е и сестра му - Ким Йо Чен.

В момента тя е вицепредседател на Централния комитет на работническата партия на Северна Корея, заради което се смята, че реално ръководи държавата.

Ким Чен Ун, разбира се, все още притежава абсолютната власт, но я раздава парче по парче на приближените си.

В резултат на това вторият най-могъш човек в държавата вече е сестра му, въпреки че Ким все още не е избрал свой наследник.

Ким Йо Чен е получила по-голяма част от правата на брат си, тя обаче не е единственият човек, на когото е делегирана власт, посочва още разузнаването на Южна Корея.

Коя е Ким Йо Чен?

Родена на 26 септември 1988 г, тя учи заедно с брат си в Швейцария, а след това завършва Военния университет „Ким Ир Сен“ в Пхенян.

Първата ѝ публична изява е на партиен конгрес през 2010 г., а през 2014 г. се съобщава, че е определена за висш служител в Централния комитет на Корейската комунистическа партия.

Постепенно тя започва да изпълнява все повече ръководни роли. През 2014 г. поема държавните функции, докато Ким Чен Ун е на лечение.

През същата година заема длъжността заместник-директор на Департамента за пропаганда и агитация на Корейската работническа партия, а през 2015 г. вече е заместник-министър, като често придружава брат си на официални визити.

Какво е известно за живота на Ким Чен-ун?Смята се, че вчера севернокорейският лидер е станал на 34 години

Смята се, че тя стои зад формирането на култа към личността на Ким Чен Ун по модела на дядо му Ким Ир Сен, като го насърчава и да се представя като "човек от народа".

През 2017 г. Ким Йо Чен вече организира всички големи публични събития в Северна Корея.

През същата година става заместник-член на Политбюрото на Корейската работническа партия и се превръща във втората жена, заемала такава длъжност.

На 9 февруари 2018 г. участва в откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея. Това е първото посещение на член на династията Ким в страната след Корейската война.

Тя е до брат си и по време на срещата му с Доналд Тръмп в Сингапур, а също така и на срещата в Ханой през 2019 г.

През миналата година е избрана за депутат в Парламента на Северна Корея, от където е отстранена за кратко, а впоследствие възстановена.

Не е известно почти нищо за личния живот на Ким Йо Чен, но слуховете за влошеното здравословно състояние на Ким Чен Ун я превръщат в най-вероятния кандидат за негов наследник.