Сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун може да се превърне в най-бруталния лидер на страната, ако го наследи, смятат експерти.

31-годишната Ким Йо Чен изглежда готова да поеме юздите на властта на фона на твърденията, че по-големият й брат е в кома от месеци и последните му публични изяви са инсценировка.

„Не видях никакви доказателства или индикации за това как тя може да управлява, но моите спекулации - предвид репутацията и историята на семейството, са, че ще го прави с железен юмрук“, смята полковникът от американската армия Дейвид Максуел, цитиран от New York Post.

Максуел, който в миналото изготвя планове за Пентагона, свързани с региона, припомня, че когато Ким Чен Ун наследява баща си Ким Чен Ир през 2011 г., се спекулира, че той ще бъде по-отворен към света.

Това обаче не се случва, казва полковникът, допълвайки: „Мисля, че трябва да приемем, че всеки наследник е по-лош от последния.“

Максуел също така отбелязва, че няма никаква яснота или доказателства дали наистина Ким Чен Ун е зле със здравето. Тези твърдения се появиха за първи път през април, когато лидерът изчезна от публичното пространство за три седмици.

„В същото време очевидно съществува план за действие в извънредни ситуации от началото на март, който да укрепи пълномощията на Ким Йо Чен и да я подготви, ако и когато е необходимо, да поеме юздите на властта, ако Ким Чен Ун не е дееспособен“, казва Сун-Йон Лий, който е професор по право и дипломация в Университета Тъфтс.

Той определя Ким Йо Чен като „амбициозна и умна“, добавяйки, че „тя хвърля по-меко, женствено сияние върху грубата фасада на своя режим“.

Но ако тя вземе властта, казва Лий, естеството на режима "изисква тя да бъде безмилостна, особено през първите няколко години."

„Начинът, по който тя ще изгради доверието и нетната си стойност, тоест начинът да получи уважение, не е да е добра, а да бъде жесток диктатор за своя народ и ядрена заплаха за САЩ“, допълва той .

„Тя може да се окаже по-свирепа и по-тиранична от брат си, баща си или дядо си,“ твърди професорът.

Ким Йо Чен „изглежда следва твърда линия за Южна Корея и Съединените щати“ и „няма признаци да бъде реформатор“, според Виктор Ча, който е директор по азиатските въпроси в Съвета за национална сигурност по време на бившия президент Джордж Буш.

Това е жената, на която Ким Чен Ун постепенно предава властта (снимки)Разузнаването на Южна Корея съобщи: севернокорейския лидер Ким Чен Ун постепенно делегира част от правомощията си на някои от най-близките си съветници

Поемането на властта най-вероятно ще бъде придружено с изстрелване на ракети и чистки в правителството, според Ча.

"Чиста карта" в тестето е чичото на Ким - Ким Пхонг Ил, който миналата година се върна в Северна Корея, след като беше дипломат из цяла Европа. „Не е ясно дали сестрата и чичото ще работят заедно или ще се състезават“, казва Ча.

Брус Бенет, международен изследовател по въпросите на отбраната в RAND Corp., казва, че това, което сме виждали от Ким Йо Чен, включва „обслужване на брат й“, включително носене на пепелник и осигуряване на химикалка.

Но винаги е възможно тя да ни изненада.