Крепостна система на 7000 години проучват археолозите на малко островче в язовир Тича.

1000 години след като първите земеделци заселват земите ни, вече са се радвали на големи блага, но заедно с това са имали и врагове, водили са се кървави битки, строили са се мощни крепостни стени.

Дошли са тук преди 7000 години и са намерили своя дом и защита между водите на Камчия и неин приток. И са превърнали дома си в крепост.

Това е една крепостна стена, строена преди 7000 години, което е изумително. Най-вече, защото никой не е строил нищо подобно преди това. Как една шепа хора без никакъв опит са построили тази стена, какво са пазили толкова ревностно, а какво други с цената на живота си са искали да притежават, това вече археолозите 10 години се опитват да разберат.

Изглежда опасността е бил техен неизменен спътник и не са имали никакъв покой от самото начало. Сега археолозите са силно впечатлени и от първия им опит да си построят защитна стена, разказва БНТ.

Три идеи за кратки пътешествия на час и половина от СофияАко планирате малко бягство от столицата в почивните дни

Зад закрилата на вала е самото селище, което едва ли е събирало повече от 100 човека. Разкрили са изцяло две къщи от по-ранните периоди. Дюшемето е на 7000 години. Това вече е рядкост. Дървото е нетрайно и първо изтлява. Но не и тук.

Макар от глина и дърво, древните са боготворели домовете си. Археолозите откриват множество умалени копия на къщичките им. И освен представа за вида им, научават и по нещо за техните вярвания.

И другите находки разказват за сравнително богат и благоденстващ живот. Освен за земеделие и скотовъдство, роговите въдици, върхове на харпуни и копия, стотици рога от елени разказват за усилен лов богат дивеч.

Това не е единственото селище от халколита по поречието на Камчия, което се е радвало на природните блага. Но е от малкото с толкова мощна крепостна система.

След като глиненият вал е опожарен, жителите на селцето веднага започват да строят огромна каменна стена, от височината ѝ още стоят 5 метра и добре изграден бастион. Справили са се превъзходно, без да имат какъвто и да било опит, без дори достатъчно работна сила.