Масово затваряне на училища във Франция, броени дни след като откриха учебната година. Първият учебен ден там беше на 1 септември, но много учебни заведения вече изпратиха децата обратно у дома, заради заразени с коронавируса.

Затварянето на училища броени дни след старта на учебната година е очаквано, коментират властите в страната, предава NOVA.

Ежедневно Франция регистрира между 8 000 и 10 000 новозаразени. Ситуацията поставя страната на второ място в Европа след Испания по разпространение на коронавируса и принуди правителство да наложи допълнителни мерки за ограничаване на болестта. Сред тях – задължително носене на маски, дори на улицата, както и изолацията при симптоми или положителен тест за COVID-19, която ще бъде намалена от 14 на 7 дни.

На 1 септември повече от 12 милиона деца във Франция поеха към класните стаи. Разочарованието от затворените стаи за много семейства дойде само дни по-късно. “Настояваме за подобряване на ситуацията с работещите родители. Нужно е да ги защитим в случай, че в училищата на децата им бъде наложена карантина. Те трябва да останат вкъщи, а не да продължат да работят навън в усложнена обстановка”, каза Жан-Андре Ласер - председател на парижко училищно настоятелство.

За работещите родители, които трябва да останат у дома заради затворено училище, държавата ще изплаща 85% от нетното месечно възнаграждение, но само при условие, че служителят не може да работи дистанционно.

Франция ограничава драстично и събиранията на открито. Публиката по стадионите се разрешава до 1 000 души. Анулирани са редица културни и социални събития. Страната открива все повече пунктове за безплатно тестване, а 14-дневната задължителна карантина ще бъде намалена наполовина. Причината - много французи се отнасят безотговорно към двусемичната изолация.

“По предложение на Научния съвет периодът на изолация ще бъде намален на 7 дни. Това е периодът, в който рискът от зараза е най-висок. Жизнено важно е изолацията да се спазва от всеки, като в тази връзка ще бъде наложен допълнителен контрол”, заяви Жан Кастекс – премиер на Франция.

И докато в страната броят на протестиращите срещу носенето на маски се увеличава, то във все повече населени места носенето на предпазни средства става задължително.

Ница е един от тези градове, а Лазурният бряг остава един от най-силно засегнатите от COVID-19 райони във Франция. В средиземноморския град радиоуредба известява на няколко езика, че носенето на маски на задължително, а нарушителите ще бъдат санкционирани.