Украинският остров Джарългач, който се намира в Каркинитския залив в северната част на Черно море, е едно от последните места в Европа, на което хората все още не са се заселвали за постоянно. Това е една от последните "недокоснати" от цивилизацията екосистеми, пише електронното издание Euronews.

Островът е с площ от 56 квадратни километра и 99% от неговата флора и фауна никога не са имали досег с хората, макар че туристическите посещения на Джарългач са разрешени.

През 2020 година островът получава статут на Национален парк и ловът на диви животни е забранен. Той е дом на около 200 петнисти елени и 170 елени лопатари, три от които са албиноси.

Всяка есен част от популацията на сърните и елените се мести в други Национални паркове на страната, които използват Джарългач като развъдник. Муфлоните, лисиците и дивите прасета също са част от естествените обитатели на острова.

На него виреят 70 редки растения, а по крайбрежието му се срещат три вида делфини.

От 1902 година на брега на острова са изградени три морски фара, като един от тях е проектиран от ученик на прочутия френски инженер Густав Айфел. До 1997 година фарът се е управлявал ръчно от пазач, който е живеел там целогодишно, но след това е заменен от автоматични уреди за морска сигнализация.

Към момента целогодишните обитатели на крайбрежните съоръжения са само трима служители на бреговата охрана.

Първите туристически групи посещават остров Джарългач в началото на 90-те години на миналия век. Сега ежедневно на острова пристигат по около 800 души, от които 30% остават с преспиване.