Носителите на Оскар Джеймс Камерън, Клинт Ийстууд и Мартин Скорсезе се присъединиха към собствениците на киносалони в Съединените щати в исканията им за финансова подкрепа на киноиндустрията, съобщава Ройтерс.

Според тримата световноизвестни режисьори американското кино може и да не оцелее след пандемията.

Те изпратиха отворено писмо до американския Конгрес, в което изтъкват, че кризата, предизвикана от COVID-19, е нанесла унищожителен удар върху киното и без допълнителна подкрепа то няма да успее да се възстанови.

Писмото е подписано от над 70 техни колеги режисьори и продуценти, както и от Американската асоциация на операторите на киносалони, Режисьорската гилдия и Филмовата асоциация.

Пандемията принуди много от киносалоните в САЩ да затворят врати през март. Големите вериги, като AMC Entertainment и Cineworld, вече започнаха постепенно да възстановяват част от дейността си, но при значително ограничен капацитет и само в някои градове (без мегаполисите Ню Йорк и Лос Анджелис, които са най-големите пазари).

Усилията за връщане на американците пред големия екран засега се оказват до голяма степен неуспешни, а филмовите студиа в Холивуд отложиха премиерите на някои от най-дългоочакваните си продукции, като Black Widow и Top Gun: Maverick за 2021 г.

В писмото на режисьорите се посочва, че 69% от малките и средните фирми в киноиндустрията ще бъдат принудени да обяват банкрут, ако не бъдат подкрепени от държавата.

"Киното е една от най-важните индустрии за Америка. То е илюстрация на таланта и креативността на нашата страна", пише още в обръщението.

Сред хората, които са поставили подписите си, под становището са имена, като продуцентите на "Джеймс Бонд" Барбара Броколи и Майкъл Уилсън, режисьора на "Жената чудо" Пати Дженкинс и легендарния продуцент на екшън заглавия Майкъл Бей.

Те настояват пред Конгреса за пренасочване на неизползваните средства от спасителния пакет, предвиден за борба с последствията от коронавируса, както и за приемане нови мерки, които да помогнат на киносалоните да преживеят трудностите около пандемията.