Порнографските сайтове са едни от най-посещаваните онлайн дестинации.

Филмите за възрастни са индустрия за милиарди долари, а много хора смятат, че порното всъщност е основният двигател за развитието на интернет през последните две десетилетия.

Дали обаче това наистина е така?

Статистиката показва, че едно от всеки седем запитвания в интернет "търсачките" е свързано с порнография. Но от друга страна, това означава, че останалите шест са на различни теми, пише журналистът Тим Харфърд в свой анализ за BBC.

По думите му най-популярният порнографски сайт Pornhub има посещаемост, близка до тази на платформи, като Netflix и LinkedIn. В световната уебкласация той е на 28-мо място по посещаемост.

Новите технологии често са твърди скъпи и ненадеждни. Историята показва, че в повечето случаи те се разпространяват първо сред малки групи от верни фенове или "нишови" пазари. Тяхната помощ и обратна връзка впоследствие помага за развитието и усъвършенстването на технологията, а след като тя стане достатъчно евтина и стабилна, започва да се радва на много по-масова употреба.

Съществува теория, според която порнографията е изиграла именно тази роля в "пионерските" години не само на интернет, но и на други индустрии.

Какво показват фактите?

Още в зората на изкуството сексуалната тематика е широко застъпена. Изображения на полови органи се откриват още при пещерните рисунки на първобитните хора. Мозайки, изобразяващи полови актове, отпреди 4000 години са открити в Месопотамия.

Някъде в периода между 300 и 400 години преди Новата ера се появява и индийският трактат "Кама сутра", който се превръща в една от най-известните книги на сексуална тематика.

Но фактът, че изкуството е включвало в себе си и темите за половите взаимоотношения, не означава, че те са били основополагащи са неговото развитие.

През XIX век фотографските техники постепенно започват да добиват масова популярност. Някои парижки фотоателиета предлагат т. нар. "курсове по фотографско изкуство" - евфемизъм, който използват за описание на голите снимки.

Оказва се, че този бизнес е изключително доходоносен, а някои клиенти са склонни да плащат повече пари за снимки на голи тела, отколкото за проститутки.

Самият термин порнография е с гръцки произход, съставен от думите "проститутка" (πόρνη) и "пиша" (γράφω). Тя започва да се използва масово по време на следващата технологична революция в развлекателния бизнес - киното.

Порногафията обаче със сигурност не е сред жанровете, които са допринесли най-много за развитието на киноиндустрията.

Причината е, че производството на филми е скъпо начинание, което се нуждае от масова аудитория, за да бъде рентабилно. По обективни причини порното няма как да осигури такава публичност. Много хора биха си платили, за да гледат "филми за възрасни" на спокойствие у дома, но тези, които биха се чувствали удобно сред други хора в киносалона, са единици.

Едно от първите технологични решения на този проблем се появява през 60-те години под формата на т. нар. "пийпшоу" - затворени кабинки или устройства, в които можете да пуснете монета и да гледате каквото си поискате. Включително и порно филми.

Истинската революция за порнографията обаче настъпва с ерата на видеокасетите. С тяхна помощ жанрът успява да се превърне в икономически фактор и истинска индустрия. Технологията е скъпа и освен това се предлага в два несъвместими един с друг стандарта - VHS and Betamax.

Кой би рискувал да си купи устройство, което може съвсем скоро да стане неизползваемо? Хората, които искат да гледат порно на спокойствие, разбира се. Към края на 70-те години най-продаваните видеокасети са с порнографско съдържание.

Няколко години по-късно "видеото" вече е достатъчно масово и започва да привлича и други потребители - хора, които искат да гледат семейни, детски и документални филми. С разширяването на пазара се свива делът на порнографията.

Порнографията осигури първия реалeн бум при виртуалната реалностСъдържанието за възрастни помогна за популяризирането на медийни формати като VHS, Blu-ray и видео стрийминга, а сега прави същото и за VR

Същата тенденция се повтаря с кабелните телевизии, а от началото на XXI век - и с интернет.

По-младите хора днес едва ли си спомнят какво представляваше процесът на свързване с Мрежата преди 20-ина години. Трансферът на данни се осъществяваше чрез модем, свързан с телефонната мрежа, а за "изтеглянето" на фотографско идображение, което днес би отнело по-малко от секунда, тогава се чакаше с часове.

Кой нормален човек би отделил толкова време, за да използва подобна технология? Да, познахте - отново любителите на порнографията. Проучване, проведено в края 90-те години, стига до извода, че пет от всеки шест снимки, споделени в интернет, са с еротично съдържание.

От тази гледна точка, може да се каже, че в ранната "прохождаща" фаза на интернет порното наистина е изиграло сериозна роля за технологичното развитие.

Порноиндустрията подпомага и други иновации - сайтовете за възрастни разработват по-ефективни програми за т. нар. "компресиране" на видео файловете, така че те да заемат по-малко място на дигиталните носители, поставят се основите на онлайн разплащането, както и на т. нар. affiliate marketing за привличане на нови потребители.

Всички тези идеи впоследствие намират приложение в много по-широк кръг от дейности и бизнес модели. И колкото по-голяма става Световната мрежа, толкова по-малко зависи от порното за сметка на "другите неща".

В днешно време дори и професионалните продуценти на съдържание за възрастни изпитват затруднения, подобно на вестниците и музикалните компании. Как да принудиш някого да си плати за порно филм, при положение че в Pornhub има милиони безплатни видеа?

Големият дял от "баницата" вече отива при платформите за споделяне на съдържание, които печелят от абонамент и реклама.

Най-големият играч на този пазар е регистрираната в Люксембург, но базирана в Канада компания Mindgeek. Тя е собственик на Pornhub и още няколко водещи сайта за порнографско съдържание. Абсолютната ѝ доминация обаче създава редица проблеми на "производителите" - наличието на един-единствен голям купувач ги принуждава да свалят цените на своите видеоматериали.

В порнографската индустрия все още се генерират огромни печалби. Но най-добрата инвестиция си остава в технологиите, които позволяват разпространението ѝ. През XIX век това бяха фотографските ателиета, в средата на XX век - видеокасетите, в момента погледите все още са насочени към интернет, а големият въпрос е кой ще бъде революционният "порно носител" на бъдещето?

Може би роботите или пък виртуалната реалност? Това, което е сигурно, е, че ролята на секса в технологичния прогрес все още не е завършена.