Много езера, чието съществуване зависи изцяло от оттичането на дъждовната вода, са сезонни.

Явлението не е особено загадъчно - езерото се образува, когато дъждовната вода се натрупва, и изчезва, когато тя пресъхне.

В Ирландия обаче има тип изчезващо езеро, което не се изпарява във въздуха - то се оттича под земята, разказва Amusing Planet.

Тези езера се срещат най-вече в централната низина западно от река Шанън, въпреки че са откривани и другаде. Основното изискване за образуването им е пореста варовикова скала. Варовикът е седиментна скала, съставена от скелетните фрагменти от морски организми, като корали и мекотели. Основният й компонент е калциевият карбонат, който е разтворим във вода.

Дъждовната вода е слабо киселинна, тъй като съдържа разтворен въглероден диоксид, което я кара бавно да разяжда варовиковите скали. В продължение на милиони години варовикът развива пукнатини, които се разширяват чрез просмукването на дъждовна вода, което в крайна сметка образуват големи подземни пещери и тунелни системи, през които водата се движи.

Около 65 процента от територията на Ирландия се състои от варовик. Тези скали са отложени на брега от коралов риф и други морски обитатели преди около 400 милиона години, когато голяма част от територията се е намирала под водите на топло тропическо море.

Карстовият пейзаж се е формирал преди около 250 милиона години. По това време тектонските движения са изтласкали Ирландия от водата. Последвалата глациализация отлага дебел слой глина и пясък, над които се образуват блата и езера.

На запад от река Шанън водата от валежите изчезва под земята през отвори в скалата. През зимата, когато подземната водна маса се повиши, дъждовната вода се появява на повърхността, създавайки езера.

Те се появяват и изчезват на почти едни и същи места година след година. В зависимост от количеството на валежите, те могат да се появят почти моментално, както и да изчезнат за също толкова кратко време. Някои от тях са свързани с океана и са засегнати от океанските приливи и отливи.

Повечето езера са с дълбочина около 2 метра, но някои са много по-дълбоки. Те поддържат разнообразие от животински и растителен живот. Жабите и тритоните често ги използват за хвърляне на хайвера.

Някои видове риби се оттеглят в подземни пукнатини в скалата, когато водата се оттече. В някои от тяхима водни бълхи и вид скариди, които не се срещат никъде другаде в Ирландия.

Най-голямото подобно езеро в страната - Rahasane в Голуей, разположено на 2.5 квадратни километра, е едно от най-важните места за размножаване на птици.

През лятото те се превръщат в чудесни пасища за говеда, овце и коне, а изследователите ги смятат за едно от „най-застрашените и крехки местообитания в Европа“.