Има поводи за предпазлив оптимизъм в някои европейски държави, които се борят с втората вълна от пандемията от коронавирус, тъй като дневният брой на новите случаи започва да се стабилизира.

Междувременно, нов доклад, публикуван тази седмица, засили надеждите, че Великобритания успява да овладее скока в броя на новите случаи напоследък.

Имперският колеж на Лондон публикува най-новите резултати от продължаващо проучване, в което казва, че числото на репродукция на коронавируса “е намаляло от 1.7 на 1.1, с по-широк възможен диапазон напоследък от 0.7 до 1.5.”

Числото на репродукция показва средния броя на вторичните заразявания от един заразен човек. Учените искат да го ограничат до под 1, за да забавят разпространението на заразата.

“Това предполага, че темпът на новите заразявания намалява, но число на репродукция над 1 би означавало, че случаите ще продължат да се увеличават, ако настоящите тенденции продължат,” казват учените от Имперския колеж, представяйки резултатите от PCR тестове на над 80 000 души в периода 18 - 26 септември, като част от проучването “REACT 1".

Според професор Пол Елиът, директор на програмата REACT в колежа, резултатите предполагат, че някои от мерките, въведени във Великобритания с цел спиране на разпространението на вируса, в това число и ограничаването на събиранията от хора, може би имат ефект.

“Най-новите резултати дават известни доказателства, че ръстът на новите случаи може и да се забавя, което предполага, че мерките за контролиране на заболеваемостта действат, но въпреки това разпространението на инфекцията е най-високото, което сме отчитали досега”, допълва той.

“Това засилва необходимостта от защитни мерки с цел ограничаване на разпространението на болестта и на спазването им от страна на обществото.”

Великобритания отчете едни от най-високите нива на нови случаи през последната седмица. В сряда в страната бяха установени 7 108 нови случая, след 7 143 във вторник.

Смесени сигнали

Други европейски държави затегнаха мерките с цел ограничаване на заразата, като те включват връщането на блокади на местно ниво в някои региони и градове и ограничаването на събиранията на хора, както и на работното време на заведения и ресторанти.

Германия и Испания обявиха по-строги регионални мерки тази седмица с цел ограничаване на скока на новите случаи, особено в градските райони, като огнищата на зараза бяха проследени до много семейни събирания, пише CNBC.

Големите европейски държави, които отчетоха скок в заболеваемостта, също така отчитат и евентуални признаци, че макар и все още висок, броят на дневните случаи започва да се стабилизира и намалява в някои случаи, но не във всички.

В Испания броят остава висок, като се движи около 10 000 дневно тази седмица. В сряда бяха отчетени 11 000 случая, но като цяло се наблюдава понижение. Данните от испанското министерство на здравеопазването също сочат към спад.

Какво каза ген. Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб?Какво трябва да направим, за да изчакаме ваксината срещу коронавирус, без да се разболеем?

В периода 14-20 септември са отчетени над 70 000 нови случаи, докато данните от седмицата след това са за 53 000. Въпреки това правителството не оставя нищо на случайността с огнището на заразата Мадрид, като в сряда взе решение да блокира столицата, тъй като броят на случаите там остава висок.

Те допринасят с над една трета от дневния брой за цялата страна. Испания има най-висок брой случаи в Европа - 778 607, според университета Джонс Хопкинс.

Във Франция, която е с втория най-голям брой случаи на континента (616 986), положението не е толкова добро. В сряда бяха отчетени над 12 000 нови случаи, като броят им нарасна за първи път над 10 000 от три дни. Броят на хората в болница пък се увеличи с 90 до 10-седмичен връх.

Италия и Германия са големите държави в Европа, които не отчитат такъв драстичен скок в броя на случаите, както в други държави, въпреки че и в двете страни има резки увеличения в някои региони.

Германия обяви 1 798 нови случаи в сряда, в сравнение с 2 089 в предходния ден. От Института Роберт Кох обаче предупредиха, че четиридневната средна стойност на числото на репродукция “в повечето случаи е над 1 от втората седмица на септември,” макар че в сряда е било 0.96.

В Италия броят на новите случаи изглежда не се увеличава драстично. В сряда бяха обявени 1 851 нови случая - с над 200 повече от предходния ден, но от информационната агенция Ansa посочиха, че в същия ден са направени с 15 000 повече тестове.

Определяйки кривата на заболеваемостта като “стабилна,” от Ansa отбелязват, че няма регион с нула случаи, а “Кампаня за пореден път е лидер с 287 нови случаи”, следвана от Лацио, в която попада и Рим, с 210.