Здравето на президента на САЩ Доналд Тръмп, който е заразен с COVID-19, се подобрява.

Това съобщи лекуващият му лекар Шон Конли.

Медикът уточни, че държавният глава няма температура, но все още не е извън опасност.

"Президентът прекара голяма част от следобеда, занимавайки се със задълженията си, става и се движи без затруднения", допълни Конли.

Той уточни обаче, че засега е рано да се каже, че най-тежкото е минало. Все пак екипът от специалисти, който се грижи за президента, остава предпазливо оптимистичен.

"Държавният глава приключи без усложнения приема на втората доза от антивирусния препарат ремдесивир", се казва още в изявлението на Конли, публикувано в Twitter от прессекретаря на Белия дом Кейли Макенани.

Този курс на лечение ще продължи, като на Тръмп е дадена и една доза от експериментално лекарство. Според лекуващия екип той е попитал за хидроксихлорокин, но не го лекуват с него.

Лекарите съобщиха още, че нивото на насищане на кръвта на президента с кислород е било в нормите през целия ден, колебаейки се между 96 и 98%.

Според Конли първата седмица е най-важна при определяне на вероятното развитие на болестта, тъй като след като тялото реагира на заразата, COVID-19 може да стане по-опасен.

Заразеният с COVID-19 президент на САЩ Доналд Тръмп е настанен в Националния военномедицински център „Уолтър Рийд" в щата Мериленд.

Преди да отпътува за болницата, Тръмп пусна в Twitter видеопослание, записано в Белия дом.

„Искам да благодаря на всички за огромната подкрепа. Заминавам за болница „Уолтър Рийд“. Мисля, че всичко е наред с мен, но трябва да сме сигурни, че всичко е добре. С първата дама всичко е наред. Благодаря на всички, оценявам го високо и никога няма да го забравя“, каза държавният глава на САЩ. На видеозаписа той стои прав и изглежда в добра кондиция.