Комбинацията от COVID-19 и брекзит без споразумение с Европейския съюз ще струва на Великобритания 134 милиарда паунда, или около 174 милиарда долара, годишно.

С толкова ще се понижи брутният вътрешен продукт на кралството през следващото десетилетие, показват изчисленията на консултантската компания Baker & McKenzie, цитирани от Ройтерс.

Министър-председателят Борис Джонсън постави 15 октомври като краен срок за постигането на търговска сделка с Брюксел, която трябва да влезе в сила от началото на 2021 г., когато Великобритания вече окончателно няма да бъде част от ЕС.

Очаква се пандемията от COVID-19 да намали британският БВП с 2.2%, в сравнение с нивата отпреди нейното разпространение, прогнозират експертите на Baker & McKenzie.

Освен това напускането на ЕС, дори и при наличието на търговско споразумение, ще доведе до свиване на БВП с 3.1% годишно, в сравнение с хипотетичния сценарий, при който Обединеното кралство би останало в Общността. Износът на британски стоки пък ще намалее с 6.3 на сто.

Ако не бъде постигната договорка с Брюксел, спадът на БВП ще бъде с 3.9%.

"Въпреки че компаниите взимат мерки за неутрализиране на ефектите от брекзит и на увеличените вследствие на това разходи, трансформирайки веригите си на доставка, спадът в експортните приходи на британския бизнес ще бъде значителен", се посочва в анализа на компанията.

Тя прогнозира още, че цената на напускането на ЕС ще бъде много висока и правителството ще трябва да използва всички налични инструменти, за да смекчи негативните икономически последствия.

Опонентите на брекзит на Острова смятат, че напускането на ЕС ще има не само финансови, но и политически измерения, тъй като ще намали влиянието на страната на международната сцена.

Поддръжниците на британската независимост пък са на мнение, че оценките за икономическите щети са твърде преувеличени.

Според тях, дори да има краткосрочни ефекти и дори шокове в някои сектори, дългосрочните финансови и политически ползи за Великобритания и фактът, че тя ще може сама да определя своите приоритети, са далеч по-важни за страната.