Целта на Китай да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. ще изисква инвестиции от над 5 трлн. долара, в това число и значително увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници.

Това показват изчисленията на консултантската компания Wood Mackenzie, цитирани от CNBC.

По време на Общото събрание на ООН китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната му ще постигне пълна неутралност на въглеродните емисии преди 2060 г. Това е първият случай, в който един от водещите световни замърсители поема подобен ангажимент, припомня изданието.

Ако заявката действително бъде изпълнена, ще доведе до най-значимото ограничаване на въглеродните емисии от една държава в историята.

За да може Китай да постигне целта си обаче, ще трябва да увеличи капацитета на своите вятърни турбини, слънчеви панели и инсталации за съхранение на електричество 11 пъти спрямо настоящото му равнище - до над 5000 гигавата.

В същото време производството на въглищна енергия ще трябва да се свие наполовина, а делът на природния газ да остане на нивата от 2019 г.

"Най-голямото предизвикателство не е свързано със самите инвестиции или с мащабите на тяхното изграждане, а по-скоро със социалната трансформация, която ще ги съпътства.

Намаляването на въглищните мощности наполовина означава загуба на милиони работни места, която ще засегне тежко провинциите, зависещи от тази индустрия", обяснява анализаторът на Wood Mackenzie Пракаш Шарма.

Според него китайското правителство най-вероятно ще оборудва съществуващите въглищни централи с мощности за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид, за да може да запази съществуването им.

Офшорната вятърна енергия може да захранва всеки британски дом до 2030 г.Великобритания гласува огромно доверие в способността на офшорната вятърна енергия да оглави похода на света по пътя към премахване на зависимостта му от изкопаемите горива

Един от големите проблеми в Китай е липсата на подходящи нисковъглеродни алтернативи за захранване на транспорта и индустрията, които да могат се прилагат в голям мащаб.

Само тези два сектора са генерирали 5.7 млрд. тона въглероден диоксид за последната година, показват данните на Wood Mackenzie. Това е колкото общите емисии на САЩ и Великобритания, взети заедно.

Според консултантската компания тези сектори ще имат нужда от големи държавни субсидии или пазари, от които да купуват квоти за въглеродни емисии, ако искат да постигнат целите за въглеродна неутралност до 2060 г.