Най-големият играч в мебелната индустрия Ikea планира ново начинание с изкупуването на мебели втора ръка.

Следващия месец шведският гигант ще стартира схема с изкупуването на стари мебели, от които потребителите вече нямат нужда.

Съгласно плана компанията ще предлага ваучери на стойност до 50% от първоначалната цена, които ще могат да бъдат използвани в магазините й.

Началото на инициативата "Обратно изкупуване" ще съвпадне с Черния петък.

Съгласно международната схема клиентите ще получават ваучери, които ще могат да използват в магазините на Ikea. Тяхната стойност пък ще зависи от състоянието в което биват връщани.

Продуктите, които са "Неразличими от нови", ще получават ваучери за до 50% от първоначалната им цена. Тези в "много добро" състояние с леки следи от употреба ще получават 40%, а тези в по-лошо състояние - 30%.

IKEA не е правила това в цялата си 77-годишна историяЗа да стане по-достъпна, IKEA инвестира през последните години в разширяване на онлайн каналите за продажби

След като получат оценка те трябва да ги върнат напълно сглобени, след което следва окончателна проверка и оценка.

Предложението, което ще бъде в сила в 27 държави, важи за мебели без тапицерия.

От Ikea обявиха, че всичко, което не може да бъде продадено отново ще бъде рециклирано.

Ikea планира да обособи части в своите магазини, където хората да връщат старите си мебели и да намират поправени или обновени такива.

Компанията пуска първите си мебели през 1948 г., а някои стари продукти на Ikea в последните години дори придобиха колекционерска стойност.

По-рано този месец Ikea обяви планове за отварянето на рекорден брой магазини тази година. Шведската компания и нейните франчайзополучатели ще отворят 50 магазина в световен мащаб, увеличавайки броя на вече съществуващите 445.