Азиатските акции поскъпват днес, подкрепени от ръста на пазарите в Китай, но нагласите бяха предпазливи заради ръста в броя на новите случаи на коронавирус в Европа и САЩ.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.27%. Фючърсите на щатския индекс S&P500 бележат повишение от 0.32%.

Китайският индекс на сините чипове CSI300 се повиши с 0.39%, след като инвеститорите купуваха банкови акции вследствие на подобряващите се перспективи за печалби.

Австралийският основен индекс изтри първоначалните си загуби и се търгува без изменение. Японският Nikkei отчита минимално повишение, докато южнокорейският KOSPI губи 0.32%.

Фючърсите на петрола продължиха понижението си в азиатската сесия, след като налагането на нови блокади с цел ограничаване на коронавируса заплашва да намали допълнително търсенето на енергийни продукти в световен мащаб.

Предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да увеличи размера на фискалните стимули, за да спечели подкрепата на републиканците и демократите в Конгреса, помогна за ограничаване на загубите на Уолстрийт, въпреки че много от инвеститорите все още смятат, че сделка е малко вероятна преди изборите на 3 ноември.

На Уолстрийт вчера индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.07%, S&P 500 изгуби 0.15%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.47% надолу.

Неочаквано увеличение в броя на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ засили опасенията около възстановяването на световната икономика, особено в условията на скока в броя на новите случаи на COVID-19 в Европа.

Доларовият индекс беше на ниво от 93.78 - близо до двуседмичен връх, след като признаците за буксуващата щатска икономика насочиха средства към валутата убежище.

Доларът обаче поевтинява спрямо японската йена, която поскъпна с 0.15%, до 105.31, тъй като йената също е считана за валута убежище.

Еврото поевтинява с 0.01%, до 1.1709 спрямо долара. Щатската валута поскъпва с 0.12% спрямо британския паунда - до 1.2900.

Спот цената на златото остана почти без промяна на ниво от 1 908.40 долара за тройунция.

Цените на петрола бяха повлияни от опасенията относно коронавируса и ефекта върху световната икономика.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 0.6%, до 42.90 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол губят 0.44%, до 40.77 долара за барел.