Технологичният гигант Alphabet сподели подробности за проект, който има за цел да трансформира селското стопанство и производството на храни чрез технологии, в това число роботика, софтуер и сателитни снимки.

Тази инициатива се разработва от известно време, но едва тази седмица от компанията разкриха нейното име - Mineral, както и повече подробности около целия проект. Фокусът й е върху нещо, наречено “изчислително земеделие.”

В блогпост от тази седмица ръководителят на проекта Елиът Грант описа термина като “фермери, животновъди, агрономи и учени”, разчитащи на “нови видове хардуер, софтуер и сензори, които събират и анализират информация относно сложността на света на растенията.”

Ключова част от новия план е да се използват нискоемисионни електрически бъгита за земеделската земя. Тези превозни средства, които използват слънчеви панели, могат да се придвижват из полетата, използвайки GPS, за да откриват точното местонахождение на растенията.

След това се използват камери и “инструменти за машинно възприятие”, които събират данни за посевите.

Тези данни, които включват височина на растението, размер на плода и на листата, се комбинират с друга информация, като времето и състоянието на почвата. Според Mineral софтуерните инструменти могат да “помогнат на земеделците да разберат как различни посеви реагират на тяхната среда.”

Как 5G ще промени земеделието?5G мобилната мрежа от ново поколение има сериозен потенциал да промени редица индустрии, включително една от най-старите в света – земеделието

“Като картографират и заснемат растенията на полето, фермерите могат да третират определени растения, вместо цели полета, намалявайки както своите разходи, така и влиянието върху околната среда”.

Mineral в момента работи със земеделски производители в Южна Африка, Аржентина, Канада и САЩ, като обяви, че ще разшири сътрудничеството си с организации в световен мащаб.

Роботите и земеделието

От създаването на инструменти, като косата, до разработването на промишлена техника, като трактори и комбайни, иновациите са в основата на селското стопанство от хилядолетия.

В последните години учени и компании засилиха разработките на високотехнологични решения в тази сфера, пише CNBC.

През март 2019 г. компанията за плодове T&G Global обяви, че използва робот за брането на ябълки в Нова Зеландия. Автоматизираният берач на ябълки е разработен от щатската компания Abundant Robotics.

Миналата година инженери от Кеймбриджкия университет създадоха робот, който използва машинно обучение, за да бере салата айсберг.

Роботът, който носи името Vegebot, е проектиран така, че първо да открива салатата и след това да определя дали е в добро състояние и готова за бране. След това роботът може да я отреже, без да я увреди.