Да си дълголетен и да надживееш 100 години днес не е въпрос само на гени.

И ако на теория повечето хора смятат, че дългият и щастлив живот означава без цигари, без излишен алкохол, с по-добра диета и упражнения, реалността е малко по-сложна.

Човек не може да контролира някои фактори, които играят голяма роля за дълголетието, но има много начини да удължи живота си.

Дом на по-голяма надморска височина и климатът са само някои от условията, които може би не подозирате, че оказват влияние.

Ето и още няколко фактора, които са отговорни за дълголетието:

Гответе

Хората, които често готвят вкъщи, се хранят по-здравословно и консумират по-малко калории от тези, които готвят по-малко, според новите изследвания на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Не е изненадващо, че комбинацията от по-малко въглехидрати, по-малко захар и по-малко мазнини – основите на една здравословна диета, може да добави години към живота ви.

Бъдете предпазливи и организирани

Според The ​​Longevity Project - едно от най-големите проучвания за дълголетието, хората, които имат постоянство и добра организация като лични умения, се радват на по-дълъг живот. Логиката е проста - тези хора просто са склонни да правят по-добър (т.е по-здравословен) избор, когато става въпрос за работа и за здраве.

Преместете се на високо

Преместването на място, разположено високо над морското равнище, е друг фактор за дълголетие. Япония има голям брой жители на възраст над 100 години. Може би това не е случайно? Животът на голяма надморска височина намалява риска от смърт от сърдечни заболявания.

Учете

Хората, които имат бакалавърска или по-висока степен, живеят около девет години по-дълго от тези, които не завършват гимназия. Най-вероятно защото те са склонни да практикуват по-здравословно поведение и имат достъп до квалифицирана медицинска помощ.

Пийте повече зелен чай

Зеленият чай съдържа епигалокатехин-3-галат (EGCG). Това е най-значимият катехин и повечето от положителните въздействия на зеления чай върху здравето се обясняват именно с неговото действие. Проучване в Япония установява, че хората, които пият много зелен чай, имат 26% по-нисък риск от смърт.

Яжте повече риба и ядки

Ползите от средиземноморската диета отдавна са известни. Зехтинът и рибата, които са толкова често срещани в този режим на хранене, намаляват риска от фрактури с почти 30 процента, помагат на костите да останат здрави и силни.

И много плодове, зеленчуци

По-голямата консумация на плодове и зеленчуци е свързана със значително по-нисък риск от смъртност. Прагът за прием на тези продукти е около пет порции на ден. За всяка допълнителна порция общият риск от смъртност на човек спада с около 5%.

Медитирайте

Положителните психологически промени, които се случват по време на обучение по медитация, са свързани с по-голяма активност на теломеразата, според изследователите .

Това е важен ензим за дългосрочното здраве на клетките в тялото. Изглежда ефектът се дължи на психологическите промени, които увеличават способността на човек да се справя със стреса.

Грижете се за внуците

Скорошно проучване показва, че смъртността сред бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, е с 33 процента по-ниска от тази при бабите и дядовците, които не се грижат за тях. Тези, които гледат дете няколко пъти седмично, имат по-ниски нива на стрес, остават физически активни, по-социални са и са по-щастливи.

Свалете корема

Излишните телесни мазнини са основните причини за смърт и увреждане, включително инфаркти, инсулти, високо кръвно налягане и рак. Висцералните мастни клетки са причина за редица заболявания – от диабет, през омазняване на черния дроб, до сърдечни проблеми. Затова бъдете активни и поддържайте нормално телесно тегло.

Бъдете активни всеки ден

Надали сте изненадани, че упражненията увеличават продължителността на живота. Физическата активност през свободното време е свързана с по-голяма продължителност на живота, независимо от телесното тегло.

Препоръката е възрастните от 18 до 64 години да имат редовна аеробна физическа активност в продължение на 2.5 часа с умерена интензивност - или 1.25 часа с енергична интензивност, всяка седмица.