Категорични са данните, че възприемчивостта към заболяването остава голяма. Данните от имунологичните тестове показват, че достигнатият относителен дял на имунитета сред обществото на повечето места в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, е по-малко от 15%. Това означава, че все още сме далеч от колективния имунитет.

Това съобщи на днешния брифинг на Националния оперативен щаб заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

"По отношение на регистрираната 14-дневна заболеваемост се отчита непрекъснато увеличаване на броя на потвърдените случаи. У нас тя вече надхвърля 120 на 100 000 души население и продължава да се покачва ежедневно. За последните три дни имаме рекордна заболеваемост от над 220 на 100 000 души население и двукратно увеличение на броя на заразените спрямо предходната седмица", заяви още зам.-министърът.

На регионално ниво в 18 области на страната е регистрирана 14-дневна заболеваемост над 120 на 100 000, а в други пет тя е над 60 на 100 000, като се наблюдава постоянен ежедневен прираст.

На тази база, при обща заболеваемост от 241 на 100 000 души население, България е на 21 място в Европейския съюз и на второ място на Балканския полуостров, показва още статистиката на здравното министерство.

"Преди две седмици в България имаше две области в зелената зона, но вече няма такива. Видин и Добрич, които на практика са с най-малко случаи, са в жълтата зона, всички останали са в оранжевата и червената", каза още Пенков.

14-дневната смъртност у нас е 3.4 на 100 000 души население, което ни поставя на 10-о място в ЕС и на 4-о място на Балканския полуостров.

"Отчита се тенденция на нарастване в броя на починалите от COVID-19 в страната. Само за последната седмица е регистриран ръст от 50%. Във възрастово отношение най-висок дял на смъртните случаи се наблюдава при хората между 70- и 79-годишна възраст, които са 32% от починалите. След тях са тези във възрастовата група 60-69 с 27% дял от починалите и групата между 80 и 89 години с 18% от починалите", каза още заместник-министърът на здравеопазването.

По думите му инфекцията протича най-тежко при лицата над 90 години. Почти една трета от тях прекарват заболяването много тежко.

Във всички възрастови групи се отчита нарастване на броя на заразените, като с най-голяма заболеваемост са лицата в активна възраст между 20 и 60 години, следвани от групата 60-69. При учениците в гимназиален курс (между 15 и 19 години) и тези в прогимназиален курс (между 10 и 14 години) също се отчита ръст в абсолютни бройки, но като процент то не е толкова значително.

"Броят на извършените PCR тестове се увеличава, както и този на бързите антигенни тестове, за да можем да имаме една съвременна диагностика и да може да реагира здравната система. Тревожен е ръстът на хоспитализираните заболели от коронавируса. Ежеседмично техният брой нараства с една трета. Увеличава се и броят на лицата, нуждаещи се от интензивно лечение, като към момента те са около 7% от всички хоспитализирани с COVID-19", уточни Пенков.

"Доста сигнали постъпваха през последните две седмици за проблеми и трудности при приемането на хора в лечебните заведения. Столичното РЗИ и регионалните инспекции реагираха с увеличение на легловия фонд и разкриване на нови отделения, за да може да се поемат хората, които имат нужда", каза още той.

Към момента броят на заразените медицински лица в страната е над 2000, което е 5% от общия брой потвърдени случаи на COVID-19. От тях 37% са лекари, а 33% са медицински сестри, показва статистиката на Националния оперативен щаб.

Според Пенков това се очертава като основен проблем пред здравната система.