Азиатските акции поскъпват днес, отдалечавайки се от едномесечния минимум, вследствие на изнесените солидни данни за фабричната дейност в Китай, която расте с най-бързи темпове от десетилетие. Междувременно цените на петрола се понижават, след като много западноевропейски държави отново наложиха блокади заради коронавируса.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.5% до 573.04 пункта, след като китайският индекс на промишлената активност PMI даде надежди, че успехът на региона в справянето с ограничението на коронавируса може да му спести икономическата болка, която понасят САЩ и Европа.

Всичко основни индекси в азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на новозеландския, бележат повишения днес.

Австралийският основен индекс добави 0.4%.

Китайските акции бележат ръст, като индексът на сините чипове CSI300 нараства с 0.8%, след като огромният промишлен сектор в страната се завърна на нивата преди пандемията от COVID-19 да парализира огромни части от икономиката.

Японският Nikkei скочи с 1.5%.

E-Mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 отчитат повишение от 0.1%, като фокусът на инвеститорите е насочен към предстоящите утре президентски избори в САЩ.

Ето какво следва за акциите и златото в следващите годиниСмята се, че Стенли Дракънмилър скъсява щатския долар и вярва, че победа за демократите на предстоящите избори може да навреди на акциите в дългосрочен план.

Перспективите пред световната икономика се влошават, тъй като много западни държави се борят с все още увеличаващия се брой на новите случаи на COVID-19 и налагат нови блокади.

Новите случаите на коронавирус надхвърлиха 500 000 в световен мащаб през миналата седмица, като Европа премина границата от 10 милиона заразени от началото на пандемията. Великобритания се бори с по над 20 000 нови случая дневно, докато рекордният скок в броя на случаите в САЩ убива до 1 000 души дневно.

Новите блокади заради заразата породиха опасения около перспективите за потреблението на горива, като това понижи цената на петрола от сорта брент до 35.74 долара за барел, което бе най-ниското ниво от края на май. Щатският лек суров петрол поевтиня до 33.64 долара за барел.

Мрачните прогнози и финансовите резултати на някои от най-големите компании на Уолстрийт от миналата седмица, в това число Apple и Facebook, допълнително влошиха нагласите и обезцениха щатските акции.

“Пазарите гледат към четвъртото тримесечие и началото на 2021 г. където перспективите са неясни предвид преминаването към нови блокади в Европа,” казват анализатори на Perpetual, цитирани от Ройтерс.

Според тях спад от 1% в икономическата дейност в Европа ще понижи световния БВП с 0.5% в следващите 12 месеца.

“Ключовият въпрос в случая е за колко време ще са необходими блокадите, за да бъде установен контрол над вируса.”

Кандидатът за президент на демократическата партия в САЩ Джо Байдън води на Доналд Тръмп преди изборите утре, според последните социологически проучвания, заради неодобрения на начина, по който настоящият президент се справя с пандемията.

При валутите чувствителният на риск австралийски долар поевтиня с 0.4% до под 70 щатски цента за първи път от юли насам. За последно се търгуваше срещу 0.7018 долара.

Японската йена остана без промяна при 104.66 спрямо долара, докато британският паунд за последно отчиташе лек спад до 1.2931. Еврото остана също е без изменение и се търгуваше на ниво от 1.1640 спрямо щатската валута.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, се търгува на ниво от 94.07.

В петък щатският индекс S&P 500 затвори с понижение от 1.21% до 3 269.96 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 2.45%, докато Dow Jones изгуби 0.6%.