Щатският долар отбеляза спад тази сутрин в очакване на окончателните резултати от президентските избори в Съединените щати.

Джо Байдън спечели вота в Мичигън, с което се приближи много близо до финалната победа.

Финансовите пазари обаче се подготвят за дни и дори седмици на сигурност, тъй като настоящият държавен глава Доналд Тръмп заяви, че ще оспорва преброяването в много от ключовите щати.

В краткосрочен план тази неяснота може да окаже сериозен натиск върху долара. Днес американската валута падна до двугодишно дъно спрямо китайския юан от 6.65. Спрямо еврото доларът поетвиня с 0.15%, до 1.1738.

На капиталовите пазари оптимизмът, който демонстрира Уолстрийт снощи, се пренесе и в азиатско-тихоокеанския регион, където борсовите индекси тази сутрин се оцветиха в зелено.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia-Pacific, който следи цените на акциите на водещите компании в азиатско-тихоокеанския регион извън Япония, бележи ръст от 1.7% до най-високото си ниво от февруари 2018 година насам.

Японският Nikkei 225 се повишава с близо 2%, а в Австралия S&P/ASX 200 регистрира повишение от 1.3 на сто.

Резултатите от изборите в САЩ показват, че дори Байдън да спечели битката за Белия дом, неговата партия едва ли ще успее да получи пълно мнозинство в Сената. А това означава, че договорката за нов мащабен пакет от държавни икономически стимули ще бъде много по-трудна.

Това намалява и шансовете за рязко натрупване на нов държавен дълг, което беше отразено в позитивната реакция на облигационните пазари след вчерашния вот.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с 11 базисни пункта, до 0.74%, което беше най-силното дневно понижение от март насам.

Петролът поевтиня до най-ниското си ниво от юни насамСамо в последните 2 дни, „черното злато“ е загубило 10% от стойността си

На стоковите пазари петролът поевтиня с над процент, след като стана ясно, че шансовете на Джо Байдън в президентската битка се увеличават.

Програмата на Демократическата партия е фокусирана върху възобновяемите енергийни източници и евентуалната ѝ победа се оценява от анализаторите като негативна за петролния пазар.

Фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха с 1.5%, до 38.58 долара за барел, а сортът брент поевтиня с 1.48%, до 40.62 долара за барел.

Златото, което се приема като инвестиционно "убежище" във времена на несигурност, добави 0.8% към стойността си - до ниво от 1 910.70 долара за тройунция.