На фона на зачестяващите пожари, бури и други природни бедствия, много градове обявиха мащабни планове за краткосрочни и дългосрочни инфраструктурни проекти, които да смекчат негативните ефекти на климатичните промени.

Цените на имотите също се влияят все повече от тази тенденция.

Строителните компании и инвеститорите в недвижимости вече задължително включват и климатичните рискови фактори, когато взимат решение къде да купуват или строят. Това показват данните от проучване на неправителствената организация Urban Land Institute, цитирано от Bloomberg.

Анкетата е проведена сред експерти на някои от водещите инвестиционни компании, сред които BlackRock, CBRE Global Investors, Credit Suisse, Goldman Sachs, Moody’s и Morgan Stanley.

"Инвеститорите вече гледат отвъд качествата и характеристиките на самия имот, като оценяват готовностите на градовете да посрещнат предизвикателствата на климатичните промени. Моделите, които използват обаче, все още са в началния стадий на своето развитие", обяснява изпълнителният директор на Urban Land Institute Eд Уолтър.

Инвестиционните мениджъри вече няма как да игнорират увеличаването на честотата на засушаванията, наводненията, цунамитата, пожарите и свлачищата на много места по света. Бедствията, причинили директни щети за над 1 милиард долара, са били над 40 в световен мащаб.

А общите загуби, причинени от природни катаклизми в периода 2010 до 2020 година, възлизат на над 3 трилиона долара.

След факторите, които инвеститорите включват в своите оценки, са общото население на градовете, както и конкретните територии и делът на хората, които са застрашени от климатични рискове. Те се опитват да изчислят каква е вероятността от екстремни прирордни явления, които имат потенциала да засегнат основната част от бизнеса.

Може ли имотният пазар да повлияе на глобалната икономика?Много от пазарите на недвижими имоти по света - от Великобритания до Австралия, започват да губят обороти


В бъдеще, ако градовете искат да привличат повече инвеститори, ще трябва да гарантират, че са финансово стабилни и подготвени за евентуални катаклизми, инвестират достатъчно в инфаструктура и взимат научно обосновани решения, смятат експертите на Urban Land Institute.

Това важи в особена степен за крайбрежните региони заради повишаването на нивото на океаните. Съвместно изследване на университетите в Колорадо и Пенсилвания показва, че имотите, които са изложени на риск от повишаването на морското равнище, се търгуват средно със 7% "отстъпка" спрямо идентични сгради, които са по-защитени.

Учените дават за пример Сингапур, който се ангажира с дълтосрочен проект на стойност 73 милиарда долара, чиято цел е да подготви страната за възможно най-лошите климатични сценарии през следващите 100 години.

Инвестиционните модели на имотните компании в бъдеще вероятно ще оценяват високо подобни дългосрочни стратегии, отбелязват експертите.