Приложението Parler, което е считано за алтернатива на Twitter и определя себе си като „място на свободата на словото“, стана най-сваляното в САЩ, тъй като консервативните избиратели се насочиха към него след президентските избори.

Повишеният интерес към Parler идва, след като Twitter и Facebook засилиха контрола над разпространението на дезинформация в последните дни, пише BBC.

Собственикът на Parler Дан Бонджино заяви, че приложението е добавяло "хиляди нови потребители в минута" в неделя.

Този внезапен бум обаче доведе и до технически проблеми.

Някои от потребителите информираха за затруднения с регистрацията и забавяне на приложението, докато сървърите на компанията се опитваха да се справят с наплива.

Основателят на Parler Джон Матз информира, че приложението е добавило 2 милиона нови потребителя за ден и е увеличило броя на дневните си активни потребители четири пъти през уикенда.

"Не се притеснявайте, приложението обикновено не е толкова бавно," обеща той на новите потребители.

Самият Тръмп не използва приложението, но в платформата вече са няколко други популярни личности.

Сенаторът от Тексас Тед Круз има 2.6 милиона последователи в платформата, докато водещите от телевизия Fox News Марк Левин и Шон Ханити имат по над 2 милиона.

По същото време консервативният сайт Newsmax също се движеше в челото на класациите за най-сваляни приложения.

Какво е Parler?

Пуснатото през 2018 г. приложение се оказа особено популярно сред привържениците на Доналд Тръмп и десните консерватори. Тези групи често обвиняваха Twitter и Facebook, че несправедливо цензурират възгледите им.

Това е една от няколкото социалните мрежи, сред които са още MeWe и Gab, които се опитват да се харесат на недоволните от най-големите платформи потребители.

Тръмп е сред най-отявлените критици на Twitter, а много от съобщенията му в микроблога бяха скривани и обявявани за подвеждащи по време на предизборната кампания.

Приложението Parler е кръстено на френския глагол "да говориш" и изпълнява много сходни функции с тези на Twitter.

На постове в него може да се отговаря с коментари, както да бъдат споделяни.

Кой е Джоузеф Байдън?Джоузеф Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрентън, щата Пенсилвания, в англо-ирландско католическо семейство

От Parler твърдят, че поддържат забраните, които налагат, на "абсолютен минимум" и не проверяват твърденията в постовете за тяхната достоверност.

Parler обаче забранява някои неща, като порнография, заплахи за насилие и подкрепа на тероризма.

След обявената победа на Джо Байдън на изборите и необоснованите твърдения за измама от страна на Тръмп, много консервативно настроени потребители се окуражаваха помежду си да сменят Twitter и Facebook с Parler.

Във Facebook има множество събития и групи с хиляди членове, които призовават към "масово напускане" на Facebook в посока Parler от 13 ноември.

Потребителите на Twitter с леви убеждения пък се подиграват с готвения отлив, че е бягство към едно "безопасно място", където няма критики.

Лековатият подход към модерирането на съдържанието означава, че дезинформацията може да се разпространява по-лесно в платформата, в сравнение с тези, които имат по-строги правила.