Откакто британският лайнер Титаник потъна преди повече от век, само 140 души са се потапяли до останките му, лежащи на дъното на Атлантическия океан на дълбочина повече от три километра.

Към тях ще се присъединят още ентусиасти през следващата година, като вие може да сте един от тях.

За целта ще ви трябват 125 000 долара, съобщава Daily Mail.

Компанията за проучвания OceanGate Expeditions предлага на туристите шанса да се присъединят към една от шестте десетдневни мисии през следващата година, които ще включват гмуркане с подводница до останките на лайнера.

Според базираната в щата Вашингтон компания до девет туристи ще бъдат допускани на всяка мисия, която те описват като „възможност веднъж в живота да се изследва и изживее този исторически паметник“.

Те ще започнат своето приключение с плаване от Сейнт Джонс в Нюфаундленд, Канада, до мястото на останките на Титаник на разстояние 595 км.

След това OceanGate Expeditions ще използва своя подводен Titan, за да транспортира експерти, изследователи и туристи до лайнера.

Според компанията Titan е единствената в света подводница с пет екипажа, способен да достигне дълбочините, на които се намира Титаник - 3800 метра под повърхността на океана. Всяко гмуркане ще отнема от осем до десет часа.

Заедно с екип от експерти, туристите ще бъдат обучавани като членове на екипажа и ще изпълняват практически роли в документирането на важни характеристики на историческото място.

Експедицията ще включва лазерно сканиране и заснемане на 4K видео, комбинирани с изображения с висока разделителна способност, за да се създаде фотореалистичен виртуален 3D модел на корабокрушението.

Общо шест мисии са планирани за лятото на 2021 г. Те ще започнат в края на май и ще продължат до средата на юли.

Според OceanGate Expedition това е продължение на многогодишните усилия за запазване на историята на Титаник за бъдещите поколения и документиране на скоростта на разпад на важния обект.

Историята на Титаник II: пълната реплика на трагичния лайнерТой се готви за плаване през Атлантическия океан, повтаряйки оригиналния маршрут на луксозния лайнер

Компанията планираше да отведе туристите до останките още през 2018 и 2019 г., но и двата пъти мисиите се провалиха, припомня Bloomberg.

Титаник потъва на 14 април 1912 г., по време на пътуването си от Саутхемптън до Ню Йорк, отнемайки живота на 1517 от 2224-те пътници и екипаж.

Останките му са открити едва през 1985 г., а носът и кърмата, които се разцепват на две по време на трагедията, се намират на около 600 м един от друг на океанското дъно.

През последните години се наблюдава възраждане на интереса към корабокрушението, описано в едноименния филм от 1997 г. на Джеймс Камерън с участието на Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет.

През 2012 г., за да се отбележи стогодишнината от потъването на кораба, на мястото на корабостроителницата в Белфаст, в която е построен лайнерът, отвори врати Музеят на Титаник.

Музеят на Титаник в Белфаст