В понеделник щатската фармацевтична компания Pfizer и немският й партньор BioNTech обявиха, че експерименталната им ваксина срещу COVID-19 е ефективна на 90%.

Новината доведе както до сериозно поскъпване на акциите в САЩ и Европа, така и до нарастване на богатството на трима души, пише Forbes.

Ръстът при книжата на BioNTech продължи и по време на вчерашната борсова сесия, като акциите приключиха деня на ниво от 112.76 долара.

Така само за два дни основателят на компанията Югур Сахин успя да добави 800 млн. долара към своето богатство, като към днешна дата той вече притежава 4.7 млрд. долара.

Най-големите инвеститори в BioNTech – братята Томас и Андреас Стрьонгман, пък вече разполагат с по 10.8 млрд. долара, което е с 1.9 млрд. долара повече спрямо края на миналата седмица.

Сахин основава BioNTech в град Майнц през 2008 г. с подкрепата на двамата братя, които преди това инвестират и в друга компания, която той създава.

Компанията Ganymed Pharmaceuticals е продадена през 2016 г. на Astellas Pharmaceuticals за сумата от 460 млн. долара, както и допълнителни 940 млн. долара, които да бъдат платени при постигането на определени условия.

Това е пореден успех за братята Стрьонгман, които натрупват парите си от Hexal, която основават през 1986 г. и след това продават на Novartis през 2005 г. срещу 7 млрд. долара.

Ваксините срещу COVID-19 преди това направиха още няколко души милиардери.

Главният изпълнителен директор на щатската фармацевтична компания Moderna Стефан Бансел вече притежава 2.4 млрд. долара, а професорът от Харвард д-р Тимъти Спрингер е с 1.3 млрд. долара.

Ръстът в книжата на Moderna от началото на 2020 г. може съвсем скоро да създаде пореден милиадер.

Към момента професор Боб Лангър, който е един от ранните инвеститори в компанията, подобно на Спрингер, притежава 930 млн. долара.