Доналд Тръмп ще остане в Белия дом до 20 януари, когато ще предаде поста на неговия наследник и ще се присъедини към ексклузивния клуб на бившите президенти на САЩ.

Какво следва след това за политика и бизнес магнат?

Някои от нещата, с които бившите президенти се занимават, са изнасянето на добре платени речи, написването на мемоари и създаването на президентска библиотека.

Джим Картър се зае с хуманитарни каузи, а Джордж У. Буш рисува. Тръмп обаче никога не е бил традиционен политик.

"Доналд Тръмп наруши много норми като президент," казва пред BBC Тим Калкинс, преподавател по маркетинг в училището по мениджмънт Келог към университета Нортуестърн.

"Няма причина да се смята, че Тръмп ще действа, както всеки друг бивш президент, който сме виждали."

Ето някои от възможностите:

Той би могъл да се кандидатира отново

Това може да не е краят на политическите амбиции на Тръмп – той винаги може да направи като Гроувър Кливланд и да се кандидатира за втори мандат.

Кливланд е единственият президент, който напуска Белия дом и се завръща четири години по-късно - през 1885 и 1893 г.

В американската конституция се казва, че никой не може да бъде избиран за президент повече от два пъти, но не е казано, че мандатите трябва да са последователни.

Бивши негови сподвижници дадоха индикации, че Тръмп може да се опита да направи точно това.

"Определено го слагам в списъка с потенциални кандидати за изборите през 2024 г.," заяви бившият шеф на кабинета Мик Мълвейни.

Тръмп определено обича предизборните кампании и получи 71.5 млн. гласа на изборите, което е рекорд за изгубил кандидат, като показва, че той има значителна база от поддръжници.

Има спекулации също така, че най-големият син на Тръмп - Доналд Тръмп-младши, също проявява интерес към най-високата длъжност в държавата.

Да спаси своята бизнес империя

Преди да стане политик, Тръмп беше имотен магнат, звезда от риалити формат и посланик на собствена марка, използвайки името си за доходоносни лицензионни сделки.

Той може да иска да продължи оттам, откъдето спря преди четири години и да се върне в света на бизнеса.

Според New York Times Тръмп има падежи по заеми за над 400 млн. долара в следващите няколко години, макар че той е казвал, че те представляват "малък процент" от общото му състояние.

Неговата компания The Trump Organization притежава множество хотели и голф игрища.

Имоти, брандирани с името Тръмп, пък има в Маями, Истанбул, Филипините и Вашингтон, както и голф игрища в САЩ, Великобритания, Дубай и Индонезия.

Ако обаче това е пътят, по който ще поеме президентът през януари, му предстои доста работа.

Много от неговите бизнес начинания са в сферата на туризма, който беше засегнат сериозно от пандемията от коронавирус.

Според Forbes състоянието му вероятно е намаляло с 1 млрд. долара заради COVID-19.

Въз основа на двете десетилетия данъчни декларации, анализирани от New York Times, изданието излезе с публикация за "хронични загуби и избягване на плащането на данъци години наред ", като според публикацията Тръмп не е плащал никакви данъци върху доходите си в 10 от предходните 15 години, "до голяма степен защото е обявявал много по-големи загуби от приходите си ".

Trump Organization и президентът разкритикуваха публикацията и я определиха като неточна.

Според Калкинс президентът е доказвал многократно невероятна си способност да поддържа интереса към своята марка и тя остава силна, но не и непроменена от президентството.

"Тя стана много по-поляризираща и далеч по-отличителна, което в някои отношения я прави не толкова привлекателна като бизнес марка," казва той.

"Сега, ако организирате сватбата си в хотел на Тръмп, това е един вид изявление, докато случаят не беше такъв преди той да стане президент."

Неговата дъщеря Иванка Тръмп закри своята марка, която беше изправена пред бойкоти, а някои големи търговци на дребно се отказаха от нея, след като тя стана съветник на Белия дом.

Кой е Джоузеф Байдън?Джоузеф Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрентън, щата Пенсилвания, в англо-ирландско католическо семейство

Неговите синове Ерик и Доналд-младши ръководеха Trump Organization, която е компанията майка на стотиците инвестиции на Тръмп в имоти, марки и други бизнеси, по време на президентството, но също така участват сериозно в политическата кариера на своя баща.

"Едно от нещата, за които всичките те ще си мислят, е 'какъв е най-добрият път занапред за семейството?'" казва Калкинс.

Да стане медиен магнат

Президентът Тръмп е добре запознат с телевизията след доходоносното си участие в риалити предаването „Стажантът“.

Има много спекулации, че има амбиции да влезе в медийния новинарски бизнес, било то чрез пускането на собствена телевизия или в сътрудничество с установена консервативна марка на медийния пазар.

"Той определено ще има потенциална аудитория," казва Хенри Шейфър, изпълнителен вицепрезидент на Q Scores Company.

Тръмп успя да изгради марката си, така че хората или да го мразят, или да го обичат, по подобие на семейство Кардашиян и радиоводещия Хауърд Стърн, казва той.

Шейфър очаква Тръмп "да се опре на това, което работи най-добре за него - скандалът ".

"Той процъфтява в такива условия, това е неговият начин на действие."

Евентуални негови сътрудници в медийното пространство са One American News Network (OANN) или Newsmax.

Може да има и други начинания в областта на медиите или развлекателната индустрия.

Президентите често сключват договори за написването на книга. Барак и Мишел Обама, например, сключиха рекордна сделка на стойност 65 млн. долара, макар че подобни суми са рядкост. Смята се, че Джордж У. Буш е получил 10 млн. долара авансово за своя мемоар.

Семейство Обама също така подписа мултимилионен продуцентски договор с Netflix, а Бил и Хилари Клинтън имат поотделно договори за подкасти.

Да излезе в пенсия

Тръмп ще разполага с президентска пенсия и много други облаги, когато напусне Белия дом.

Със закон бившите президенти на САЩ получават годишна пенсия, която през 2017 г. е била 207 800 долара.

Те също така имат право на доживотна охрана от Сикрет сървис, здравни осигуровки, както и на средства за пътни разходи и заплати на служители.

Така че Тръмп, който в момента е на 74 г., би могъл да реши да излезе тихомълком в пенсия.

Той може да прекарва дните си в работа по филантропски цели, да изнася речи срещу заплащане и да организира президентската си библиотека.

Оставащото му свободно време пък може да запълва с игра на голф в имението си Mar-a-Lago във Флорида.

Според Калкинс обаче този спокоен живот е малко вероятен за човек, който прекарва голяма част от времето си под светлината на прожекторите.

"Присъствието на Доналд Тръмп като личност е малко вероятно да отслабне и смятам, че ще продължим да виждаме марката Тръмп по света," казва той.

През октомври Тръмп дори заяви, че ако изгуби изборите, ще се чувства толкова ужасно, че "може би ще трябва да напусне страната ".