Биткойнът за кратко премина нивото от 16 000 долара днес, което се случва за първи път от началото на януари 2018 г.

Цената на криптовалутата нарасна до 16 019 долара малко след 12 часа българско време днес, сочат данни данни на CoinDesk.

За последно биткойнът се търгуваше с ръст от 1% за деня при цена от около 15 800 долара.

Най-популярната криптовалута за последно премина нивото от 16 000 долара на 8 януари 2018 г., според CoinDesk.

Причината за поскъпването днес засега остава неясна, но идва на фона на възприемането на биткойна от все повече компании.

Миналия месец финтек гигантът PayPal обяви, че ще добави нови функционалности, които ще позволят на потребителите да търгуват с биткойн, етер, биткойн кеш и лайткойн.

До началото на 2021 г. компанията също така планира да позволи на потребителите да използват криптовалути, за да пазаруват в мрежата й от 26 милиона търговци на дребно.

Междувременно, от Square обявиха миналия месец, че са купили биткойни за 50 млн. долара. Щатската финтек компания, ръководена от главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, отдавна предлага свързани с криптовалутите услуги на потребители на популярното й приложение Cash.

Цената на биткойна нарасна повече от два пъти тази година, което напомня на огромното й увеличение в края на 2017 г., което я доближи до нивото от 20 000 долара, информира CNBC.

Според някои почитатели на криптовалутите това се дължи на безпрецедентната вълна от стимули от страна на правителствата и централните банки по света, насочени към борбата с коронакризата.

Те твърдят, че подобни мерки обезценяват фиатните пари, което пък прави биткойна привлекателна алтернатива.