Пандемията от COVID-19 ще промени завинаги начина, по който хората пътуват и правят бизнес, прогнозира основателят на Microsoft Бил Гейтс, цитиран от CNBC.

"Моята прогноза е, че 50% от бизнес пътуванията и около 30% от посещенията в офисите просто ще изчезнат, дори и след края на пандемията", казва Гейтс.

По думите му хората ще станат много по-предпазливи, когато става въпрос за пътувания на далечно разстояние, особено след като веднъж са свикнали с удобството на хоум офиса.

Бил Гейтс признава, че собственият му график се е облекчил значително в месеците по време на пандемията, като основната причина за това е драстичното свиване на пътуванията по работа.

От началото на годината технологичният магнат е участвал в пет вирутални конференции заедно с изпълнителните директори на водещи фармацевтични компании във връзка с работата на неговата фондация, която работи за намирането на ваксина срещу коронавируса.

"Обикновено тези срещи се случват на живо в Ню Йорк", обяснава Гейтс.

Според него хората все пак ще продължат да пътуват и да работят в офиси, но много по-рядко, отколкото преди.

Пандемията от COVID-19 нанесе тежък удар върху сегмента на бизнес пътуванията в авиационната индустрия.

До началото на тази година те съставяха 30% от всички полети в Съединените щати и генерираха 50% от приходите на американските авиокомпании, по данни на браншовата организация Airlines for America.