Янис Адетокумбо спечели на два пъти наградата за най-добър баскетболист в НБА.

25-годишната звезда е родена в Нигерия, но израства в Гърция.

Той беше избран под номер 15 от драфта през 2013 г. от Милуоки, където играе и до днес.

Не всичко около Янис Адетокумбо е вървяло по мед и масло, особено в детските му години. В подкаст на известния журналист Ейдриън Войнаровски звездата на „елените“ разказва, че като дете често не е имало какво да яде.

„Не се хранихме достатъчно по онова време. Понякога тръгвах на училище без да съм закусвал. Всъщност, не понякога, а всеки ден. Връщайки се вкъщи, понякога имаше какво да хапнем, но някога – не. Следваше тренировка и едва след това идваше ред на първото ни хранене. Определено не се хранехме правилно по онова време“, разказва той.

Агентът на Янис по онова време обаче го води на диетолог, който назначава специална програма на младежа. Той разказва, че по тази програма е получил толкова храна, че я делял с четиримата си братя.

„Той си мислеше, че изяждам цялата храна, а аз я делях с братята ми. Изяждах само ¼ от храната, тъй като съм научен, че ако братята ми не ядат и аз няма да ям“, допълва той.

Трима от братята на Янис играят баскетбол, а един от тях – Костас, стана шампион на НБА с тима на Лос Анджелис Лейкърс, въпреки че имаше епизодични изяви за „езерняците“.

Самият Янис Адетокумбо в момента е в последната година от своя договор, като догодина ще има възможност да подпише с Милуоки за 5 години за рекордната в историята на НБА сума от над 247 млн. долара или да премине в друг отбор като свободен агент.