Дом на осем обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, зашеметяващи дървени църкви и исторически археологически находки, датиращи от времето на викингите, в Норвегия има какво да се види.

Уникалният скандинавски пейзаж, формиран след хиляди години на ледникови периоди, предлага забележителни гледки, допълнени от легендарни истории за воюващи тролове и вълшебно небе.

Вижте 10 от природните чудеса на Норвегия, подбрани от World Atlas:

10. Фиордите

Образувани през ледниковите епохи от ерозия, тези тесни процепи между високи скали са наистина уникални. В тях сладката и морската вода се срещат по крайбрежието, осеяно с ледникови долини, естествени пристанища, стръмни скали и буйна зеленина

9. Kjeragbolten

Разположена в планината Kjerag, скалата виси на 800 метра височина над тъмна бездна, вклинена между процепа на планински склон. Това е не само популярно място за снимки, но и за любителите на адреналина.

8. Ледникът Свартисен

По ирония на съдбата, Свартисен означава „черен лед“, но замръзналият език на този ледник изглежда доста син. Образуван в продължение на хиляди години, ледът на Свартисен е до голяма степен без въздушни мехурчета, което го прави втория по големина ледник в Норвегия, отразяващ синия цвят повече от всеки друг в светлинния спектър.

Най-очарователните планински градове в светаНяколко по-различни места за почивка

7. Среднощното слънце

Трябват ви повече часове за разглеждане на забележителности? Ще ги имате, тъй като природният феномен, наречен среднощно слънце, се среща по северното крайбрежие на Норвегия.

От април до август в градовете Бодо, Лофотен и Шпицберген се организират фестивали и тържества в чест на 24-часовата слънчева светлина.

6. Планината Торгатен

Едно от най-сниманите места в Норвегия е известно с дупката, пробиваща центъра му, през която слънцето прониква само два пъти в годината. Легендата разказва, че стрелата на трол е образувала дупката. Според геолозите тя е създадена през ледниковия период, когато лед, вода и отломки са пробивали пътя си през скалата.

5. Северното сияние

Ако търсите невероятни нощни представления в Норвегия, просто погледнете нагоре. Причинено от взаимодействието между електрически заредените частици на слънцето и геомагнитното поле на полюсите на Земята, природното чудо на северното сияние разкрасява и озарява нощното небе на северните райони на Норвегия.

4. Водовъртежът Saltstraumen

Това е най-силният водовъртеж в света, тъй като 37 кубически километра морска вода се завихрят през тесен канал, дълъг само 3 км и широк 150 метра. Със скорост от близо 40 км в час, водите на Saltstraumen си проправя път между Saltfjord и Skjerstadfjord на всеки шест часа.

3. Ледената пещера Nigardsbreen

Образувана от лед, тази висока осем метра пещера непрекъснато променя оттенъка си, докато над 30-метровата лагуна се образуват огромни ледени висулки. Изучаването на външния ледник е популярно сред туристите, но поради активния цикъл на топене в пещерата са разрешени само контролирани обиколки.

14 красиви места по света, за чието съществуване не подозиратеВсяка от тях си заслужава да бъде посетена.

2. Водопадът на седемте сестри

Въпреки че не е един от най-високите водопади в Норвегия, красотата му компенсира липсата на височина. Седем отделни потока се спускат от северната страна на обекта, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО, в зашеметяващ 243-метров воден пад.

1. ТролтунгаБуквално означаващо „тролски език“, това каменно образувание, разположено на повече от 600 метра над езерото Рингедалсватнет, е едно от най-невероятните места в Норвегия.

Намираща се на западното било на платото Хардангервида, Тролтунга е популярна туристическа дестинация, но не е за начинаещи. Походите до тази емблематична скала, образувана от древни ледени шапки, някога покривали цяла Скандинавия, могат да отнемат от 8 до 12 часа.