От днес в Турция ще започне да се прилага частична забрана за излизане навън през уикендите, съобщи в Twitter турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от БГНЕС.

Съгласно новата мярка, гражданите няма да имат право да излизат навън от 20:00 часа в събота до 10:00 часа в неделя и от 20:00 часа в неделя до 05:00 часа в понеделник.

Други допълнителни мерки в борбата срещу коронавируса, които влизат в сила от 20:00 часа тази вечер, предвиждат работно време на търговските центрове, магазините за хранителни стоки, фризьорските салони само в интервала между 10:00 и 20:00 часа, затваряне на кина, концертни зали, театри и спортни салони.

От тази вечер рестораните ще предлагат или доставят само храна за вкъщи. Лицата над 65 години ще могат да излизат навън между 10:00 и 13:00 часа, а тези под 20 години – между 13:00 и 16:00 часа.

Сръбското правителство прие седем нови мерки срещу коронавируса, които ще бъдат приложени от вторник. Ресторанти, кафенета, барове, клубове, казина и търговски центрове ще работят до 18:00 ч. Гражданите са задължени да използват лични предпазни средства на закрито, както и на открито в онези ситуации, когато контактите не могат да бъдат избегнати.

Ще бъде въведена забрана за всички публични събирания, на които присъстват повече от петима души. От тази мярка са изключени работни организации, училища, магазини, търговски центрове и подобни съоръжения. Също така трябва да е възможно да се осигури работа от дома на всички служители, чийто работен процес го позволява.

Сръбското правителство заявява, че мерките са ограничени до период от 10 дни и ще бъдат преразгледани в съответствие с развитието на епидемиологичната ситуация.