Строителството на нови офис площи в централните части на Лондон се понижава с над 50% за периода от април до септември тази година, показва проучване на Deloitte, цитирано от Ройтерс.

Негативните ефекти на кризата, предизвиквана от разпространението на COVID-19, принуди голяма част от строителните компании да спрат или да отложат проектите си.

Общата площ на новите офиси в процес на изграждане се понижава до 241.5 хиляди квадратни метра.

Това се равява на средната историческа стойност отпреди строителния бум, който се наблюдаваше преди пандемията.

Проучването на британското поделение на Deloitte показва още, че 40% от новостроящите се офис сгради са отдадени под наем предварително.

Според строителните компании липсата на търсене от страна на наемателите е основната причина, поради която се спират проектите за нови офис сгради.

COVID-19 принуди много хора да работят от вкъщи и все още не е ясно дали и кога по-голямата част от тези служители ще се върнат в офисите.

Някои райони в центъра на британската столица, където са съсредоточени централите на големите компании, в момента изглеждат като изоставени.

Има много фирми, които вече обмислят да предложат на служителите си дългосрочни варианти за по-гъвкав работен режим, при който посещенията в офиса са сведени до минимум.

А това поставя редица въпроси за бъдещето на големите корпоративни сгради, посочват експертите.