Китай има нова теория за коронавируса.

COVID-19 първоначално е тръгнал от Италия, а не от Ухан.

Китай използва ново проучване за ранното, скрито разпространение на коронавирус в Италия, за да постави под съмнение твърдението, че азиатската нация е родното място на пандемията.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиайн заяви пред UK Times, че това проучване показва още повече, че проследяването на произхода на вируса е сложен научен въпрос, "който трябва да бъде оставен на учените, това е плавен процес, който може да включва много държави".

Длъжностни лица в Пекин настояват за ново проучване, което предполага, че заразата може да се е разпространила в европейската държава още през септември - три месеца преди да бъде потвърдено, че се разпространява в отдавна приетия за епицентър китайски град Ухан, посочва вестник Стандарт.

Китай не за първи път се опитва да свали от себе си цялата си отговорност за развитието на пандемията.

Преди няколко месеца страната насочи вниманието към възможната отговорност на Испания , както и на Съединените щати, които биха могли да бъдат отговорни за пренасянето на вируса в Ухан през октомври 2019 г. по повод Световните военни игри.

В допълнение към това, СЗО по- рано заяви, че вирусът може да не е с произход от Китай, но би могъл да циркулира в други страни, макар и безсимптомно.

Много учени обаче са скептични към констатациите на италианското проучване, заедно с факта, че не изключват COVID-19 с произход от Китай.

„Знаем, че Китай забави обявяването на огнището си, така че няма яснота кога е започнало там, а Китай има много силни търговски връзки със Северна Италия“, каза Джовани Аполоне от Националния институт в Милано пред UK Times.