Китай планира нови мерки за насърчаване на раждаемостта и за забавяне на тенденцията на застаряване на населението, съобщава Ройтерс.

Стимулите ще са част от петгодишната стратегия за периода от 2021 до 2025 г.

Държавата ще предложи допълнителна финансова и административна помощ за насърчаване на семействата, които искат да имат повече деца.

"Предвиждат се серия от политики за повишаване на раждаемостта, за повишаване на качеството на работната сила и за заздравяване на демографската структура на обществото", коментира пред China Daily вицепрезидентът на Китайската демографска асоциация Юан Чин.

През 1978 г. Пекин въвежда противоречивата "политика на едно дете" в опита си да намали бедността и да облекчи икономиката, която страда от непрекъснатия ръст на населението, особено в селските региони.

Най-многобройната нация в света обаче взе решение да отмени тази мярка през 2016 г. и да облекчи ограниченията, разрешавайки на семействата да отглеждат и второ дете.

Основната причина за този политически обрат е рязкото застаряване на населението и намаляващият брой на хората в трудоспособна възраст.

Според някои експерти Китай е на път да отмени всички ограничения от миналото, свързани с контрола върху раждаемостта, и да заложи на точно противоположната политика.

Китайците на възраст над 60 години достигат 254 милиона към края на миналата година, което прави малко над 18% от цялото население.

Очаква се техният брой да се повиши до 300 милиона през 2025 г. и до 400 милиона през 2035 г. Според демографските прогнози това може да постави под сериозен натиск пенсионната и здравната система на страната.

В същото време броят на хората в трудоспособна възраст се очаква да се свие с 200 милиона души до 2050 г.

Въпреки отпадането на забраната за отглеждане на второ дете, от 2016 г. насам броят на ражданията в Китай намалява от 10.94 на 1000 души през 2018 г. до 10.48 през 2019 г.