Най-скъпите места в САЩ стават още по-скъпи.

Независимо дали става въпрос за Палм бийч, остров Фишър във Флорида, или Атертън в Силициевата долина в Калифорния, милионерите и милиардерите плащат все повече, за да живеят едни до други.

Пандемията единствено ускори една тенденция, която се очертаваше и преди настъпването на COVID-19, повишавайки цените на имотите в най-елитните градове в класацията на Bloomberg на най-скъпите места в САЩ.

От Bloomberg са класирали 100-те най-скъпи места в САЩ, използвайки данни от данъчната служба на страната за 2018 г., след което са проверили цените на имотите от началото на пандемията.

COVID-19 изпразва някои градски квартали, в това число и някои по-шикозни части от Манхатън и Сан Франциско, но повечето от предпочитаните места сред богаташите са станали единствено още по-популярни.

В периода март-септември 2020 г. средната стойност на жилищата в 100-те най-скъпи места в САЩ бележи ръст от 28 600 долара, в сравнение с повишение от 6 300 за същия период година по-рано.

В Палм бийч средните доходи скачат с 29% през 2018 г. - до 1.37 млн. долара, което превръща града в третия с най-богати обитатели в САЩ. Най-известният жител там е президентът на САЩ Доналд Тръмп, който миналата година превърна имението си Mar-a-Lago в Палм бийч в свои официален постоянен дом.

Там обаче има и доста по-богати местни жители, сред които е и основателят на Interactive Brokers Group Inc. Томас Петерфи, чието състояние се оценява на 17.1 млрд. долара и който почти не е стъпвал в щата Кънектикът, откакто там за губернатор беше преизбран демократ през 2014 г.

Защо богатите хора плащат 2-3 пъти над обявените цени за наем?Днес в Хамптънс има толкова много богати семейства, че част от тях решават да запишат децата си в местните училища

Остров Фишър, който се намира близо до Маями, отново е мястото с най-богати обитатели в САЩ със средни доходи в размер на 2.2 млн. долара през 2018 г., според Bloomberg.

Доходите във втория в тази класация - Атертън, скачат с една трета, до 1.72 млн. долара. За да бъде включено в тазгодишната класация, средните доходи в дадено място трябва да са над 405 000 долара.

Пандемията оказа ралзично влияние върху Атертън, където средната стойност на жилищата е близо 6.5 млн. долара и е най-високата в САЩ.

Много богати шефове на компании, които живеят в малкото градче, съседно на Менло парк, където е централата на Facebook Inc., се преместиха на езерото Тахо или в долината Кармел и други ваканционни дестинации, тъй като вече не им се налага да посещават офиса, казва пред Bloomberg имотният брокер от Coldwell Banker Илейн Уайт.

Въпреки това жилищата за продажба в Атертън се изкупуват бързо, като купувачите не жалят средства да ги превърнат в своите оазиси далеч от вируса.

Близо половината от най-скъпите места в САЩ, или 49 от 100, се намират в едва седем окръга: Манхатън и Уестчестър в Ню Йорк, Феърфийлд в Кънектикът, огръг Кук в Чикаго, Лос Анджелис и Санта Клара в Калифорния и окръг Харис в Хюстън.

Харис, който е най-гъсто населеният окръг в Тексас с 4.7 млн. жители, има шест представителя в класацията тази година, в сравнение с едва един през миналата.