Не е необичайно - началото на работната седмица може да доведе до депресия и тъга. И ако като повечето хора, чакате началото на всяка седмица с неприязън у ужас за задачите, които ви предстоят, е време да помислите за методи, с които да промените това.

Всъщност изследователите са установили, че лошото настроение в понеделник е съвсем истинско нещо. Това е установено след проучване на съобщения в Twitter, които остя негативен характер най-вече в понеделник и вторник.

Проучване в Япония пък установява, че честотата на самоубийствата е най-висока в понеделник.

При някои хора депресията в понеделник сутрин може дори да предизвика сърдечно-съдови проблеми.

Но всичко това може да бъде променено. Просто следвайте няколко прости стъпки, за да поздравите новата седмица, сякаш е петък вечер.

1. Не живейте през уикендите

Проучванията показват, че хората, които са подложени на стрес по време на работа, са много по-щастливи през уикенда. Така че не чакайте с нетърпение само събота и неделя, за да се отдадете на живот. Опитайте се да планирате нещо забавно през седмицата, като филмова вечер с приятели, онлайн игри или някакви курсове.

2. Организирайте неделята като ден за почивка

Балансираният начин на живот е най-добрият начин да гледате на понеделник като просто още един ден, а не депресиращо начало на седмицата.

Изберете или петък, или събота вечер, за да излезете с приятели. След това отделете малко време за себе си - независимо дали става въпрос за разглезване, приготвяне на специална вечеря или тренировка. Времето, отделено за вас, ще балансира чувствата, свързани със започването на новата седмица.

3. Не спете до късно

Кой може да устои да спи до обяд в почивните ти дни? Важно е да се знае обаче, че придържането към същия график на съня може да ви помогне да се приспособите към смяната между работни и делнични дни. Освен това, поддържането на редовен график на съня през цялата седмица може да ви помогне да се чувствате отпочинали и заредени с енергия.

4. Планирайте предварително неделя вечер

Разпределете дрехите си за понеделник сутринта и си пригответе обяд предната вечер - елиминирането на стреса сутрин ще направи понеделниците по-поносими.

5. Легнете си рано в неделя ...

Уверете се, че имате между 7 - 9 часа, за да се подготвите за работната седмица. Лягането в разумен час ще облекчи започването на новата седмица.

6. И се събудете рано в понеделник

Това ще ви даде достатъчно време, за да се подготвите за новия ден, да изпиете кафето и да закусите.

7. Направете нещо позитивно за вас

Докато се подготвяте за работа, слушайте музика, танцувайте, пуснете си мантри, които да ви вдъхновят. Така ще започнете седмицата мотивирани и с приповдигнато настроение.

8. Тренирайте

Докато, да, звучи като усилена работа в понеделник, но тренировката може да помогне да преодолеете депресията. Дори да е нещо леко, раздвижването на кръвта и ускоряването на пулса е страхотен мотиватор.

9. Бъдете красиви

Сега е идеалното време да облечете нова рокля (или костюм). Това ще ви направи по-уверени и красиви.

10. Усмихвайте се!

Усмихнете се под душа, усмихнете се на баристата. Заразните усмивки могат да ви помогнат да се почувствате много по-добре и да мотивират и други хора в офиса (не сте единственият човек, който мрази понеделниците).