Мафиотски групировки вероятно ще се опитат да се намесят в разпространението на ваксината ваксините срещу COVID-19 предупредиха тази седмица от международната полицейска организация Интерпол.

В свое изявление организацията предупреждава 194-те си страни членки да внимават за организирани престъпни групировки, които ще се опитат да се внедрят във веригите на доставки, за да се докопат до ваксината. Интерпол също така предупреждава за продажбите на фалшиви ваксини срещу коронавирус.

“Престъпните мрежи също така ще се прицелят в неподозиращи граждани чрез фалшиви уебсайтове и лекове, която може да представлява сериозна заплаха за здравето и дори за живота им," казва генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

"Важно е органите на реда да бъдат подготвени възможно най-добре за всевъзможна престъпна дейност във връзка с ваксините срещу COVID-19, като по тази причина Интерпол излиза с това глобално предупреждение."

На това място се борят с две пандемии – COVID-19 и мафиятаКалабрия изостана вследствие на лошо политическо управление в продължение на десетилетия и на грабежите на местната мафия Ндрангета, която успя да се внедри в системата на здравеопазването

От организацията също така предупреждават за завишен риск от продажбата на фалшиви тестове за COVID-19, тъй като необходимостта от тестване вероятно ще нарасне с увеличението на международните пътувания.