Заради пандемията неколцина главатари на италианската престъпна общност с двуцифрени присъди са прехвърлени под домашен арест.

Това съобщи прокурорът по борбата с мафията и тероризма Федерико Кафиеро Де Рао. Стремежът на властите в Италия беше да опазят затворниците, но има риск да върнат бандитите към престъпната дейност, предаде БТА.

Телевизия CNN съобщи, че под домашен арест са прехвърлени трима, но на практика в списъка с освободени мафиоти може скоро да влязат 10, ако не и 20 души.

Обществеността научи засега, че са се върнали вкъщи 78-годишният влиятелен член на Коза ностра Франческо Бонура, 65-годишният Винченцо Янацо от клана Ндрангета и един от босовете на клана Казалеси - Паскуале Загария.

Последният излежаваше от 2007 г. двайсетгодишна присъда, Янацо беше хвърлен зад решетките за 14 години през 2018 г., а Бонура, осъден на 23 години, беше прекарал в килията едва 9 месеца.

Италия държи в затворите си общо 74 влиятелни мафиоти над 70-годишна възраст. Сред тях е и прочутият с жестокостта си Бенедето Сантапаоло, на 81 години, с няколко доживотни присъди.

Прокуратурата твърди, че и на тримата престъпници като особено опасни са били наложени строги мерки за изолация, изключващи контактите с членове на мафията. Домашният арест, естествено, не дава подобна възможност. Властите признават опасността.

Според Кафиеро пандемията застрашава да задълбочи влиянието на престъпните кланове в обществото на Италия - страна с отслабена икономика.

"В този кризисен момент мафиотските организации може да проникнат още по-дълбоко в икономическия живот, особено като подкрепят или дори изкупуват предприятия с финансови затруднения, които не могат да получат достъп до държавна помощ и това ги кара да търсят алтернативни източници на кредитиране", каза прокурорът.

Заради карантината мафията изгуби много пари - по-специално от пропуснати продажби на наркотици, но от друга страна веднага се възползва от ситуацията, като вербува нови хора от бедния Юг и ги подтикна да вършат обири, както се оплака вече кметът на Палермо Леолука Орландо.

Правителството обаче не вижда друг начин да защити затворите от пандемията, освен да ги разтовари. Италия е най-силно пострадала от коронавируса сред държавите в Европа. Тя е и сред първите страни членки на ЕС, отслабващи карантинните мерки с оглед на тежкото икономическо положение.

Правителството на премиера Джузепе Конте взе решение да размрази част от производствата още на 4 май.

Младият правосъден министър Алфонсо Бонафеде бе принуден да се оправдава заради подчинените си. Той каза, че решението за освобождаване на някои престъпници е било прието "независимо и автономно", но заяви също, че то е неокончателно и може да бъде отменено.

Опозицията безпощадно критикува действията на кабинета. Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини се обяви категорично против. "Това е безумие и липса на уважение към хората, юристите, журналистите, полицаите и жертвите на мафията", каза той.

От края на февруари заради мерките за борба с коронавируса и други фактори броят на затворниците в Италия вече се сви до 6500 души.

Елена Маслова, старши научен сътрудник в Института за международни изследвания към Московския държавен институт за международни отношения, е сигурна, че катализатор на освобождаванията, предизвикали възмущение, са станали събитията от началото на март - вълненията заради ограничените свиждания с роднини в 27 италиански затвора, приключили с човешки жертви.

"Това бяха наистина изключителни събития и тъкмо заради тях властите решиха да смекчат мерките с оглед претоварената пенитенциарна система. Те откроиха 10 критерия като наличие на патологии, заболявания и възраст, според които затворниците може да получат амнистия или да бъдат пратени под домашен арест. Но бе допусната голяма грешка - не се вземаше предвид дали държат затворника в единична или в обща килия", каза анализаторката пред "Независимая газета".

Това превръща решенията за прехвърляне на мафиотските босове под домашен арест в абсурд, тъй като в единична килия са по-малки шансовете те да се заразят с COVID-19, отколкото след връщане в семейството. А да не говорим, че е твърде вероятно влиятелните освободени съвсем да не използват случая за почивка, а за възстановяване на криминалните си контакти.

"Действия от този род със сигурност нараняват дълбоко мнозина италианци, защото те никак не симпатизират на мафията и добре помнят какви злини могат да вършат престъпните групировки - един трагичен спомен. Мафията естествено вече не е толкова силна, но съществува, всички знаят това и тя самата си знае мястото. Напълно е възможно в случая да си каже думата президентът, чието влияние напоследък расте", казва Маслова.