Мъж, който според федералните власти в САЩ, е един от ръководителите на мафиотската фамилия Гамбино в Ню Йорк, е прострелян и убит вчера в Статън Айлънд.

53-годишният Франческо “Франки бой” Кали е открит с множество прострелни рани пред дома си.

Кали е откаран в болница, където обаче е обявен за мъртъв. Засега властите не са извършили арести във връзка с убийството.

В съдебни документи от последните години федералните власти определят Кали като заместник-ръководител на фамилията Гамбино, който е свързан чрез брак с един от клановете в Сицилианската мафия.

Според множество медийни публикации от 2015 г. насам Кали дори е Кръстникът на фамилията, макар срещу него да няма съдебно обвинение, в което да е определян като такъв.

Мафиотски бос излезе от затвора на 100-годишна възрастПоследната присъда на Джон

Единствената му присъда във връзка с мафията идва преди десетилетие, когато Кали се признава за виновен по обвинения в изнудване, свързано с неуспешeн опит за построяването на писта за NASCAR на Статън Айлънд. Той е осъден на 16 месеца затвор и е освободен през 2009 г., пише WSJ.

Последният мафиотски бос, който беше застрелян в Ню Йорк, е Пол Кастелано. Главата на фамилията Гамбино е убит пред ресторант Sparks в Манхатън през 1985 г. Покушението е организирано от Джон Готи, който впоследствие застава начело на фамилията.

Преди време фамилията Гамбино бе сред най-влиятелните престъпни групировки в САЩ, но разследванията на федералните власти през 80-те и 90-те години вкараха голяма част от ръководители й в затвора и отслабиха влиянието й.