Салваторе „Тото” Риина, „бос на всички босове” на сицилианската мафия (Коза ностра), почина на 87-годишна възраст, след като прекара последните 24 години от живота си в затвора за извършването на едни от най-ужасяващите престъпления в следвоенната история на Италия, пише Financial Times.

Чрез порой от насилие в периода около 1980 -1990 година Риина, известен като „u curtu” или „дребния/ниския”, устаноява своя клан Карлеонези като доминантна сила в организираната престъпност в Италия.

Риина почина в затвора, излежавайки 26-годишна присъда за организирането през 1992 година на убийствата на Джиовани Фалконе и Паоло Брселино, двама от водещите съдии в битката с мафията. Освен това Риина е организирал и редица други убийства на знакови личности през годините.

„Босът на босовете” е признат за виновен и за убийството на Пиерсанти Матарела през 1980 година, който е брат на Серджо Матарела – настоящия президент на Италия.

Риина излежава присъдата си в затвор с максимална сигурност, но последните му дни са прекарани в болница в Парма. Той се е намирал в състояние на кома в резултат на две претърпени операции, като Андреа Орландо, министърът на правосъдието на Италия, е дал разрешение на семейство да бъде с него в последните му дни.

След залавянето на Тото Рина, неговият партньор, с когото заедно издигат клана си, Бернардо Провенцано, поема управлението на сицилианската мафия.

Подходът му обаче е доста по-различен от този на Риина, като в крайна сметка мафията започва да привлича по-малко внимание от страна на обществеността и властите, тъй като се занимава с икономически престъпления от рода на изнудване.

Самият Провенцано, известен с прозвището „Булдозерът”, е заловен през 2006 година, като умира в затвора през миналата година.

Понастоящем за глава на Сицилианската мафия се смята Матео Месина Денаро, който е беглец от закона от 1993 година насам. Поради този факт, той е изключително сенчеста фигура, около която има огромна мистерия.

Смята се, че Сицилианската мафия е загубила влиянието си от миналото, отстъпвайки водещата роля на калабрийската ндрангета, която е фактор в международната търговия с наркотици.

Освен това в сицилианското общество принципът на мълчанието – или така наречената omertà – няма такова влияние както преди, поради бунта на местните жители срещу насилието и корупцията, вървящи ръка за ръка с царуването на Коза Ностра в Сицилия.

Въпреки това Сицилианската мафия не е изчезнала ни най-малко. Тото Риина, например, никога не демонстрира признаци на разккаяние, докато е в затвора.