„На входа на сауна в Япония много обидена жена каза на леля ми, че не може да влезе, защото има татуировка“, разказва пред ВВС испанска туристка, пожелала да остане анонимна.

Споделя, че ситуацията била много странна, тъй като не смятала, че човек може да бъде изгонен от дадено място само заради това. В традиционните японски сауни, наречени офуро, хората се къпят голи и достъпът на посетители с татуировки е забранен.

На входа на тези центрове са залепени бележки, на които пише „Без татуировки“, придружени с рисукна на татуиран човек в червен кръг, означаващ, че не може да премине.

Обществени места в Япония

Това е една от изненадите за посетителите с татуировки в азиатската страна. Други места, на които също не са добре дошли, са: обществените басейни, някои спортни зали, някои барове и дори някои магазини.

Макар че Япония има големи традиции в рисунките върху кожата, заради наложената забрана от правителството през XIX век татуировките продължават да се свързват с престъпниците.

„Хората с татуировки все още имат лош имидж, най-вече защото се свързват с членовете на Якудза - японската мафия, които са татуирани“, разказва пред ВВС Хулио Рентерия, мексиканец, който живее в Япония от 20 години.

Татуировките на Буда

В Шри Ланка и Мианмар татуировките обикновено се приемат, но туристите могат да си навлекат сериозни проблеми, ако имат рисунка с лика на Буда.

„За нас Буда е много свещен, проява на голямо неуважение е хората да го носят като украса“, казва Нанда Сири от Шри Ланка. През 2014 г. британска туристка беше арестувана и принудена да напусне страната, защото имала татуировка на ръката си, изобразяваща Буда, седнал в цвете лотос.

През 2013 г. друг британец също беше арестуван на летището.

В Мианмар миналата година испанска туристка беше застрашена от депортация заради татуировка с образа на Буда на десния си прасец. В крайна сметка, властите поискаха тя да напусне страната по собствена воля и от съображения за собствената й сигурност, тъй като „някои хора могат да сметнат татуировката на крака като обида към религията“.

В будистките култури главата е най-свещената част от тялото, а краката – най-маловажната част. Така че Буда, татуиран под кръста, може да предизвика голям скандал.

В Тайланд, където има много студиа за татуировки, през 2011 г. влезе в сила закон, забраняващ туристите да си татуират ликове на Буда и това е изписано върху табели на няколко езика. Ограничението обаче не се спазва твърде строго.

„Ще се изненадам, ако разбера, че някой е бил подложен и на най-малката дискриминация в Тайланд, защото има татуировки. Това е една от страните, в които татуировките са на най-голям показ“, казва Джон Дуранте - татуист, който е обиколил над 50 страни и е посещавал Тайланд няколко пъти.

Някои татуировки се смятат за свещени и се правят на специални церемонии от будистки монаси, които изпадат в транс.

Иран, ОАЕ и Турция

В Иран, ОАЕ и Турция татуировките в някои случаи не се излагат на показ и дори са забранени. Амира Ескандар, иранка, която живее в Канада, разказва пред ВВС, че неин приятел работи нелегално като татуист. „Много е опасно, защото ако го разкрият, може да отиде в затвора“, споделя Ескандар.

„Татуировките се смятат за контрареволюционни, западни и Революционната гвардия защитава тези ценности на религиозните фанатици“, допълва тя.

Всички туристи ще бъдат посрещнати с отворени обятия в Иран, дори мъжете да са с татуировки. Но жените трябва да се съобразяват с ислямския начин на обличане, така че ще се наложи да скрият татуировките си под дрехите, обяснява Амира.

Тя споделя, че въпреки всичко някои от иранските й приятелки имат татуировки, но внимават да са дискретни и да не бъдат открити на обществени места.

В Обединените арабски емирства има фетва, според която татуировките са форма на самонанесено нараняване. Според жителите на ОАЕ татуировките не са много често срещани и хората, които ги имат, трябва да ги премахнат, ако искат да работят в армията, полицията и някои авиокомпании.

Туристите, които покриват татуировките си, няма да имат проблеми. Но видимите татуировки не се гледат с добро око.

В Турция има закон, който влезе в сила през 2014 г. и забранява татуировките и пиърсингите в училищата, въпреки че забраната предизвика сериозен обществен дебат. Татуировките са много популярни сред младежите в страната. Учениците нямат право също да се гримират и да боядисват косата си.

„Какви са тези татуировки? Защо да наранявате така тялото си? Не се подмамвайте от чужденците. Бог не го иска, включително можете да се разболеете от рак в бъдеще“, каза турският президент Реджеп Ердоган на футболиста Берк Йълдъз при посещение на стадион през 2014 г.

Това мнение се споделя и от други фундаменталисти в страната, които обаче съжителстват добре с хора, следващи западния начин на живот.

Татуистът Джон Дуранте казва, че би внимавал най-вече в мюсюлманските страни. „Но в мнозинството от страните, в които съм пътувал с много татуировки и пиърсинги, не съм имал никакви проблеми“, уверява той.