Докато в Ню Йорк тече делото срещу мексиканския наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, от Entreprenеur са решили да изготвят класация на най-богатите престъпници на всички времена.

В подреждането по-долу има много приблизителни суми (Изненада, престъпниците не подават най-точните данъчни декларации!), които са с отчетена инфлация. От изданието също така са изключили всички останали милиардери в популярния наркокартел Меделин, освен Пабло Ескобар.

Ето я и класацията:

Антъни Салерно, 600 млн. долара

Прякорът на Салерно бе „Дебелият Тони“ заради външния му вид. Освен доходоносните си схеми в хазарта, този бос от фамилията Дженовезе налага “Данък Мафия” върху строителството в Ню Йорк. Списание Fortune определя Салерно като “най-влиятелният и богат гангстер ” през 1986 г. Той умира от сърдечен удар през 1992 г.

Майер Лански, 600 млн. долара

Лански е пример, че понякога счетоводителите на мафиотите се справят по-добре от самите мафиоти. 50-годишната кариера на Лански като човекът, който управлявал парите на приятелите си от детинство Бъгси Сийгъл и Чарлз “Лъки” Лучано, както и на други мафиоти, приключва, когато той умира през 1983 г. на 80-годишна възраст от рак на белите дробове. Лански никога през живота си не е осъждан и не влизал в затвора.

Бърни Мадоф, 820 млн. долара

Бившият председател на NASDAQ разполага с доста години в затвора (150 по-точно), за да размишлява за всичките наивници, чиито животи разруши. Престъпната схема на Мадоф набира 65 млрд. долара от нищо неподозиращи клиенти преди да се разбере, че всичко това е била една сложна измама.

Защо Пабло Ескобар е всичко друго, но не и готин?Това, което сериалът Наркос по Netflix и други филми пресъздават, е само едната страна на една неприятна история

Патрик Томас, 882 млн. долара

През 1990 г. крадец с нож обира куриер на тиха улица в Лондон и взема куфачето му, което на пръв поглед изглежда като обичаен грабеж. Само на пръв поглед обаче. Съдържанието на куфарчето са облигации на приносител на стойност 292 млн. паунда, които трябвало да бъдат доставени на Централната банка на Англия. Патрик така и не получава обвинение за обира (той умира след като е прострелян в главата година след обира), но съучастник на име Кийт Чийзман, който помага в продажбата на плячката, получава 6.5 години затвор. Всичките облигации с изключение на две впоследствие са намерени.

Ал Капоне, 1.3 млрд. долара

Жителите на Чикаго могат да благодарят на Майкъл Джордан, за това, че най-накрая замести този гангстер като човекът, с когото светът свързва града. Укриването на данъци осигурява на Капоне присъда и затвор, а сърдечен удар слага край на живота му през 1947 г. Преди това сифилисът нанася сериозни поражение на мозъка му като в края на живота му лекар приравнява умственото състояние на Капоне на това на 12-годишно дете.

Алън Станфорд, 2 млрд. долара

Понци схемата на този тексасец пето поколение е толкова голяма, колкото и щатът, от които произхожда. Когато от щатската Комисия по ценни книжа и борси повдигат обвинение на Stanford Financial през 2009 г, във връзка с инвестиционна схема на стойност 8 млрд. долара, той се опитва да избяга с частен самолет. За негово съжаление планът му се проваля и Станфорд в момента излежава 110-годишна присъда.

Гризелда Бланко, 2 млрд. долара

Бланко, която контролира сериозна част от търговията с наркотици в Маями в продължение на няколко десетилетия, извършва първото си убийство на 11-годишна възраст и се смята, че стои зад най-малко 200 други. Нейният прякор е „Кръстницата“, а тя кръщава третия си син Майкъл Корлеоне. Бланко бе убита на улицата в Колумбия през 2012 г. на 69-годишна възраст.

Лиона Хелмсли, 2 млрд. долара

Имотният магнат и собственик на хотели Хелмсли отказваше да плаща на доставчици, избягваше обвиненията в изнудване, а накрая завеща на кучето си 12 млн. долара. През 1989 г. тя бе осъдена на 19 месеца затвор и и два месеца под домашен арест за укриване на доходи. Изказването на Хелмсли "Ние не плащаме данъци; само малките хора плащат данъци" я преследваше до последния й ден, който се оказа 20 август 2007 г.

Сусуму Иший, 3.5 млрд. долара

Този ветеран от Втората световна война започва престъпната си кариера като второ поколение лидер на подразделение на Якудза и достига до имотни измами, след като излежава присъда в периода 1978 – 1984 г., докато все още е лидер на групировката. Сусуму бе наричан „Най-богатият гангстер в света“, тъй като всичко до което се докосва се превръща в милиони долари. Той умира през 1991 г. от естествена смърт, макар и не особено богат, вследствие на спукването икономическия балон в страната.

Кун Са, 5 млрд. долара

Години наред този военначалник от Мианмар допълва доходите си като безспорния “Крал на Опиума” в рамките на така наречения „Златен триъгълник“ на хероина. Кун оцелява при опитите за покушение срещу него и умира от естествена смърт в Мианмар на 73-годишна възраст през 2007 г. Многото му деца пък и в момента успешно се занимават с бизнес.

Виктор Бут, 6 млрд. долара

Този руски търговец на оръжие мразеше думата ембарго също толкова колкото обичаше компаниите си за въздушен транспорт, които му осигуряваха идеалното прикритие за контрабанда на всевъзможни оръжия на клиенти в Клумбия, Африка и Близкия Изток. 20-годишната му престъпна кариера приключи през 2010 г., и той в момента продължава живота си в затвор в щата Илинойс.

Хоакин “Ел Чапо” Гузман, 14 млрд. долара

Високият едва 167 см лидер на картeла Синалоа, Ел Чапо, бе голям в престъпния свят като медиите не спираха да отразяват отмъстителните му убийства, тайни тунели за трафик на наркотици и бягства от затвора. Всичко приключи със залавянето на Гузман през 2016 г., за което немалка роля, макар и несъзнателно, имаше и щатският актьор Шон Пен, който снимаше документален филм за него.

Свидетелят срещу Ел Чапо, който е по-брутален от негоОт моментът, в който бившият бос на колумбийски наркокартел Хуан Карлос “Чупета” Рамирез Абадия заема мястото си на свидетелската скамейка никой в съдебната зала не отделя поглед от обезобразеното му от пластични операции лице

Томас Блъд, 32 млрд. долара

През 1671 г. роденият в Ирландия полковник Блъд, който преди това се е сприятелява със служителите на Таъур ъф Лондон представяйки се за свещеник, напада пазача на кралската корона и бяга с нея, но е заловен много бързо. Той е един от най-заможните престъпници в историята. Крал Чарлз Втори е толкова впечатлен от дързостта му, че го помилва и дори му дава земи в Ирландия.

Амадо Карийо Фуентес, 39 млрд. долара

След като убивa шефа си и превзема мексиканския наркокартел Хуарез, “Властелинът на небето” успява да натрупа цяло състояние, благодарение на флотa си от пренасящи наркотици самолети. В крайна сметка той е погубен от своята параноя, а не от властите. Фуентес умира през 1997 г. по време на пластична операция за смяна на самоличността му. Ако някой се чуди, лекарите отговорни за смъртта му след време са открити мъртви във варели напълнени с бетон.

Пабло Емилио Ескобар, 122 млрд. долара

Със своя ръст от 170 см. Ескобар е висок почти колкото Ел Чапо, но неговата престъпна империя бе огромна. В пика си колумбийският наркобарон е внасял близо 80% от кокаина в САЩ. Краят на Ескобар идва през 1993 г., когато е застрелян на покрив в Меделин, докато се опитва да избяга от полицията.

Защо въпреки парите, Пабло Ескобар гладувал?Кога най-издирваният наркобарон тръгва надолу?