Прашните кашони с играчки от детството могат да се окажат истинско съкровище в буквалния смисъл на думата. Носталгията, която обхвана много хора по време на локдауна тази година, доведе до безпрецедентен ръст в търсенето на спортни сувенири и други колекционерски предмети, съобщава Bloomberg.

За много от тях те представляват ценен спомен за хобитата от младежките години, а цената на някои от редките колекционерски картички достига шестцифрени и дори седемцифрени суми. Обикновено подобни цени се плащат за картини на Баския, а не за картонени карти с лика на бейзболиста Бевакуа, които навремето се слагаха в спиците на детските велосипеди, за да звучат като мотоциклети, пише още изданието.

"Интересът към подобни сувенири се повиши значително през последните години, но от тази пролет ставаме свидетели на истински бум. Когато започна пандемията се бяхме подготвили за затягане на коланите, но всъщност се случи точно обратното - постъпленията от пролетните аукциони надхвърлиха предварителните очаквания с над 30% и това беше само върхът на айсберга", разказва Крис Айви, който ръководи спортния отдел на базираната в Далас аукционна къща Heritage Auctions.

На следващия им търг ще бъде предложена картичка на хокейната легента Уейн Грецки от 1979 година, която се очаква да бъде продадена за над 1 милион долара, както и картичка на бейзболиста Бейб Рут от 1916 година, чиято очаквана стойност е над 200 000 долара.

"През последните няколко месеца цените се повишиха драстично. Освен носталгията, има и чисто икономически причини за това. В момента свободните парични средства са предостатъчно и хората търсят алтернативни форми на инвестиции, с които да се предпазят от инфлацията", казва още Айви.

За хората, които влизат с инвестиционна цел на този пазар, той препоръчва да колекционират предмети от спортове, които харесват и да се фокусират върху най-добрите играчи.

"Почти никога не можеш да сбъркаш с най-добрите от най-добрите", казва Айви.

Аукционните къщи като Heritage организират редовни търгове за подобни спортни сувенири, но в електронните платформи като eBay също се наблюдава сериозно раздвижване в търговията с подобни неща. За периода от март до май тази година продажбите на картички със спортисти са се увеличили близо два пъти в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на електронното издание Sports Collectors Daily.

Следващият финансов балон в Китай – луксозните кецовеИнвеститорите, които постоянно търсят следващото голямо нещо, се нахвърлят на всичко актуално, като биткойн или чесън. Някой иска ли чифт кецове Nike Air Force 1, дело на рапъра Травис Скот, за 2 667 долара?


Космическите цени на картичките с Грецки и Рут съвсем не са изключение. По-рано тази година, отново на търг, организиран от Heritage, картичка на баскетболната легенда Майкъл Джордан беше продадена за 420 000 долара.

До голяма степен интересът към нея беше провокиран от документалния сериал "The Last Dance", посветен на последния сезон на Джордан с Чикаго Булс.

По-късно подобни картички на Джоузеф Димаджо от 1941 година и на Леброн Джеймс от 2004 година бяха закупени за по над 700 000 долара всяка.

Най-скъпи са т. нар. "rookie cards", които се издават в първата година от участието на даден атлет в най-високо ниво на неговия спорт. Тази година производителят на колекционерски картички Topps дори издаде лимитирана серия с главния инфекционист на САЩ д-р Антъни Фаучи, който хвърли първата топка на мача на Washington Nationals след възобновяването на Американската бейзболна лига през лятото на 2020 година.

На пазара бяха пуснати 51 512 картички с неговия лик на цена от 9.99 долара за брой, които се разпродадоха за по-малко от 24 часа. Малко по-късно те се появиха в eBay, но цените започваха от 150 долара за брой.

Индексът PWCC 500, който следи цените на 500-те най-ценни колекционерски картички, отразява напълно тазгодишния бум. Индикаторът достигна исторически връх през май, след което продължи възходящата си тенденция почти без прекъсване. От създаването си през 2008 година до момента той бележи ръст от 216% - идентичен с този на широкия борсов индекс S&P 500 за същия период.

Някои от участниците на пазара на спортни сувенири се притесняват, че ситуацията започва да прилича на "балон", който скоро може да се спука. Крис Айви от Heritage обаче не смята така и е уверен в стабилното бъдеще на този тип инвестиции.

"Нито един пазар не може да върви вечно нагоре, но в случая са налице много сигнали за това, че интересът към този тип активи ще се запази за дълго", казва той.

Добрата новина за търсачите на съкровища е, че ценните колекционерски карти могат да бъдат открити на най-различни места. Картичката на Бейб Рут от 1916 година например е била намерена от жена от Маями в найлоново пликче, забравено на дъното на старо чекмедже.