Собственик на луксозен апартамент в Манхатън го продаде на загуба от 12 милиона долара, съобщава CNBC.

Сделката с имота на 57-а улица, който е с площ от 418 квадратни метра и се намира в емблематичната сграда One57, е сключена миналата седмица. Обявената цена за жилището е била 22.5 милиона долара, но купувачът може и да е договорил още по-ниска сума.

Данните са на имотната агенция Olshan, която не обявява подробности за цената на сделките и самоличността на купувачите и продавачите.

Апартаментът е купен от досегашния си собственик през 2014 година са сумата от 34 милиона долара, което означава, че сега се продава на загуба от близо 12 милиона долара, а може би и повече, имайки предвид тенденцията от послените месеци жилищата да се продават доста под офертните си цени.

"В момента пазарът е изключително блакослонен към купувачите", казва брокерът Райън Серхант, цитиран от CNBC.

Мултимилионната загуба за пореден път илюстрира сривът на пазара на луксозни недвижими имоти в Манхатън. През 2014 година One57 беше най-високата сграда на острова, издигаща се на височина от над 300 метра. Президентският апартамент беше закупен от милиардера Майкъл Дел за сумата от 100.5 милиона долара.

Колко трябва да изкарва човек, за да живее на най-скъпото място в САЩ?Близо половината от най-скъпите места в САЩ, или 49 от 100, се намират в едва седем окръга


Още преди избухването на пандемията от COVID-19 обаче луксозните апартаменти в сградата не бяха особено атрактивни за купувачите. В съседство беше издигнат още по-висок небостъргач, а в същото време на пазара излязоха за продажба много луксозни жилища от други части на Манхатън.

След избухването на пандемията от коронавируса много от жителите на луксозните квартали на Ню Йорк предпочетоха да се преместят в предградията.

През третото тримесечие на тази година продажбите на апратаменти в Манхатън регистрираха спад от 46 на сто, като средната им цена се понижи с близо 10%.

Апартамент на 88-я етаж на One57 се продаде за 28 милиона долара през май, което беше с 19 милиона долара по-малко от цената, платена от продавача през 2014 година.

Луксозният апартамент, продаден миналата седмица, пък е с три спални, четири бани, огромен хол и трапезария с гледка към Сентръл парк. Той е бил пуснат за продажба преди шест месеца, като първоначалната цена е била 24.8 милиона долара, но впоследствие е свалена на 22.5 милиона.

Според брокера новите собственици са нюйоркчани, които са щастливи от възможността да се сдобият с подобно жилище на толкова "изгодна" цена.