Много е вероятно от другата седмица да отворят отново детските градини и яслите, заяви днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Забелязва се тенденция на намаляване на заболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения след предприетите по-строги мерки, въведени заради ситуацията с коронавируса.

Ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция за намаляване, ще има заповед за отваряне на яслите и детските градини.

Той каза още, че се работи за приравняването на бързите антигенни тестове на PCR тестовете.

"Позицията на експертите надделява за приравняването на бързите антигенни тестове на PCR тестовете. Очаквам да ми дадат категорично становище най-късно другата седмица. Няма категорично становище все още на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестове. Има препоръка", коментира министърът.

По думите му в момента няма големи струпвания на хора в курортите във връзка със студентския празник 8 декември. В момента РЗИ-тата извършват масирани проверки в къщите за гости, коментира още здравният министър.

Днес той предаде ключовете от 20 нови оборудвани линейки на центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

След средата на декември ще стане ясно дали е възможно ограничителните мерки, наложени заради Covid-19, да бъдат разхлабени, отбеляза министърът на здравеопазването, като уточни, че решението ще се вземе на базата на няколко важни показателя:

„Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове. Много е важно какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебните заведения, какво ще бъде числото на лекуващите се в интензивните отделения, как върви възрастовата структура и броят на починалите. Важно е какво е мястото ни в ЕС като заболеваемост и като смъртност. И когато имаме всичките тези данни, към седмицата, която почва от 14-и нататък, трябва да имаме отговор“, заяви проф. Ангелов.

Според него системата за електроните направления за PCR тестове на практика работи във всички области в страната. Всекидневно се увеличава броят на издадените направления.

"Въпрос на време е всички лични лекари да се включат към софтуера, направен от Информационно обслужване“, каза Костадин Ангелов. По думите му до края на годината електронната рецепта ще бъде факт:

„Проблемът на системата е синхронизирането на софтуерите на съответните лични лекари с направения софтуер от Информационно обслужване. Това са много фирми. В голяма част при личните лекари. Същият ще бъде и ефектът от въвеждането на електронната рецепта. Там трябва всички аптеки да се свържат към софтуера на Информационно обслужване, като всичко това е абсолютно безплатно“, каза още той.