Щатският производител на електромобили прочиства борова гора, за да построи първия си европейски завод в Бранденбург, Германия. Местни природозащитни органи обаче разпоредиха на компанията да спре временно с тази своя дейност, докато не докаже, че действията й няма да навредят на спящите зимен сън змии и гущери в този район.

Германският вестник Tagesspiegel първи информира за заповедта за временно спиране на рязането на дървета.

Забавянето представлява втора победа за природозащитниците в Германия. Преди това Tesla капитулира пред исканията на активисти и се съгласи да намали потреблението на вода в новия си завод с повече от една трета.

Забавянията в строителството на завода могат да отложат началото на производството на Tesla в Европа за по-късно през следващата година, а дори и след това. Компанията планира да започне да произвежда електромобилите си в Германия до 2021 г.

Един от най-богатите хора в света потвърди: Преместих се в ТексасПреместването в Тексас може да спести милиарди долари на Мъск, които той трябва да плати в Калифорния под формата на данъци.

Времето е от съществена важност за Tesla в Европа. Автопроизводителите на континента, в това число Volkswagen и Audi, вече продават електромобили, които се конкурират най-популярните модели на Tesla, като сред тях са VW ID.3 и Audi e-tron.

Tesla успя да построи нов завод за автомобили близо до Шанхай за по-малко от година, но в Германия регулаторната среда е по-строга. Компанията има политическа подкрепа, но се сблъска със сериозен отпор от страна на екоактивистите, който имат притеснения около потреблението на вода в завода на компанията и от ефекта й върху екосистемата в Бранденбург. Към компанията също така има искания от страна на германския синдикат на работещите в автомобилната индустрия IG Metall, в който членуват 2.3 милиона души.