Демис Хасабис, съосновател и главен изпълителен директор на британската компания в сферата на изкуствения интелект DeepMind, разкри, че когато се срещнал за първи път с милиардера Питър Тийл двамата говорили за шах вместо за неговия стартъп.

Хасабис разказа пред вестник The Sunday Times, че разполагал “буквално с една минута време“ с Тийл, който е съосновател на PayPal и на Palantir, в имението му в Калифорния през август 2010 г. след събитие на име Singularity Summit, което милиардерът организира всяка година.

“Месеци наред мислех как мога да използвам тази една минута, която имах, за да разговарям с него,” казва предприемачът. “Там има стотици хора, но всички се опитват да предлагат нещо, така че не можех да видя защо той ще забележи точно нас.”

Хасабис казва, че бил чел за миналото на Тийл и разбрал, че като по-млад той играел шах.

Нетрадиционният подход на Хасабис сработва и той успява да си осигури среща с Тийл. Няколко месеца след това Тийл вече бил инвестирал 1.4 млн. паунда (1.85 млн. долара) в DeepMind, която в момента има над 1 000 служители в световен мащаб.

Двамата студенти, които се изправиха срещу Coca-Cola и PepsiСтудентите Мирко Вийгерт и Лоренц Хампл решили да създадат собствена компания за безалкохолни напитки тип кола, но нямали никаква идея как се произвежда газираната напитка

Тийл първоначално искал DeepMind да се премести в Силициевата долина, но Хасабис успял да го убеди да инвестира и да позволи на компанията да остане в Лондон.

“По оновa време той никога не бе инвестирал извън САЩ, а може би и дори извън Западното крайбрежие на САЩ,” казва Хасабис през 2017 г.

Когато DeepMind е придобита от Google през януари 2014 г. за около 600 млн. долара, компанията за рисков капитал на Тийл Founders Fund притежавала повече акции от тримата съоснователи на DeepMind взети заедно.

Founders Fund, която през годините е инвестирала във Facebook, Spotify, SpaceX и Palantir, откакто Тийл я съосновава през 2005 г., е притежавала над 25% от компанията, а делът й се е оценявал на около 164 млн. долара, когато Google купува DeepMind.

Някои от другите инвеститори в DeepMind са главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и съоснователят на Skype Яан Талин.