Оборотът в търговията на дребно (без търговията с автомобили и мотоциклети) намалява с 5.3% на годишна база през октомври 2020 година, показват предварителните данни на Националния статистически институти.

Спрямо предходния месец септември се наблюдава ръст от 1.5%

Годишни изменения

През октомври 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 16.3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10.4%), a при търговията на дребно с нехранителни стоки (без автомобилни горива и смазочни материали) е отчетено увеличение (с 2.4%).

По-значителен ръст на търговския оборот с нехранителни стоки е регистриран при поръчките
по пощата, телефона или интернет (с 57%), търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки (с 8%) и търговията с фармацевтични и медицински стоки (6.5%).

Спад е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 13.5%) и с компютърна и комуникационна техника (с 2.3%).

Месечни изменения

През октомври 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки (с 2.8%), при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се запазва нивото от предходния месец, а при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязано намаление с 0.7%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-съществено месечно увеличение от близо 5% се наблюдава в сегмента на фармацевтичните и медицински стоки, както и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

Търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника отчита месечен ръст от 4.3%.